Prano Domšaičio galerijoje – „Scenos divoms“ skirti renginiai

LNDM Prano Domšaičio galerijoje (Liepų g. 33, Klaipėda) iki liepos 23 d. veikia paroda „Scenos divos“ (kuratorė dr. Ramutė Rachlevičiūtė), atskleidžianti įvairių kartų menininkių kūrybos ir gyvenimo istorijas. Birželio mėnesį galerijoje parodos kontekste vyks du jai skirti renginiai: birželio 10 d., šeštadienį, 18 val. rengiamas perkusininko Arkadijaus Gotesmano koncertas „Muzika neegzistuojančiam baletui“, birželio 15 d., ketvirtadienį, 18 val. parodos kuratorė dr. R. Rachlevičiūtė kviečia kartu pasivaikščioti po ekspozicijos sales ir paklausyti istorijų apie į „Scenos divų“ kolekciją patekusias menininkes bei jas įamžinusius kūrėjus.

Arkadijus Gotesmanas. Asmeninio archyv. nuotr.
Arkadijus Gotesmanas. Asmeninio archyv. nuotr.

„Muzika neegzistuojančiam baletui“

Arkadijaus Gotesmano solinė kompozicija mušamiesiems „Muzika neegzistuojančiam baletui“ buvo inspiruota pačių instrumentų. Grakštaus ir tarsi nepastebimo rankų grojimo šluotelėmis, lazdelėmis, kurios sukuria dviejų šokančių figūrų iliuziją. Šio proceso ir žaismo metu gimsta savitas muzikinis pasakojimas – muzika neegzistuojančiam baletui. Baletui, kuris kuriamas čia ir dabar.

Arkadijus Gotesmanas – universalus būgnininkas, vienas kūrybingiausių Lietuvos perkusininkų, pagarsėjęs kaip laisvosios improvizacinės muzikos atlikėjas. Gimė Ukrainoje, ten mokėsi muzikos. Atvykęs į Lietuvą 1979 m., įsitraukė į čionykštį muzikinį gyvenimą. Nuo 1982 m. groja profesionaliojoje scenoje: valstybiniame pučiamųjų orkestre „Trimitas“, ansamblyje „Oktava“ ir kt. Nuolat bendradarbiauja su žymiais atlikėjais Petru Vyšniausku, Viačeslavu Ganelinu, Dainiumi Pulausku ir kt. Kaip solistas ir ansamblių narys grojo daugelyje Europos šalių, taip pat Azijoje, Afrikoje, JAV, dalyvavo daugybėje džiazo festivalių. A. Gotesmanas groja ne tik džiazą, bet ir šiuolaikinę akademinę muziką, rašo scenarijus muzikiniams performansams ir instaliacijoms, komponuoja muziką teatrui, atlieka ją gyvai spektakliuose, rengia projektus su šokėjais. Jo įkvėpimo šaltiniais tampa ir kitos meno šakos.

Paroda „Scenos divos“: ekskursija su kuratore

Menotyrininkės dr. Ramutės Rachlevičiūtės kuruojamoje parodoje eksponuojama Lietuvos scenos menininkių: dramos aktorių, operos ir baleto solisčių portretų kolekcija. Kai kurie kūriniai – gerai žinomi ir atpažįstami, bet didesnę parodos dalį sudaro retai arba pirmą kartą eksponuojami darbai iš Lietuvos muziejų ir privačių rinkinių. Daugelis parodos šedevrų priklauso Lietuvos dailės aukso fondui.

Paroda „Scenos divos“. Gintarės Grigenaitės nuotr.
Paroda „Scenos divos“. Gintarės Grigenaitės nuotr.

Daugumoje kolekcijos „Scenos divos“ kūrinių dailininkai menininkes pavaizdavo vilkinčias baleto, operos, dramos vaidmenų kostiumus. Taip reprezentuodami asmenybes portretai supažindina ir su teatro istorija, scenos dailininkų sukurtais kostiumais, to meto mada. Parodoje pristatomus įstabius scenos menininkių portretus kūrė daugybė žymių tapytojų: Kajetonas Sklėrius, Jonas Mackonis, Vytautas Ciplijauskas, Vladas Didžiokas, Petras Kalpokas, Kazys Šimonis, Sofija Veiverytė, Bronė Mingilaitė-Uogintienė, Adomas Jacovskis, Elena Nona Zavadskienė, Adolis Jonas Krištopaitis ir kt. Skulptūrinių scenos artisčių portretų sukūrė Vytautas Kašuba, Bronius Pundzius, Petras Deltuva ir kt.

Klaipėdos menininkų indėlis į šią parodą irgi ženklus: tai Juozo Vosyliaus sukurtas Nijolės Sabulytės portretas, Angelinos Banytės kurti Elenos Gaigalaitės portretai ar dar niekada nematytas Algirdo Taurinsko kūrinys „Nijolė Narijauskaitė ir Bronius Gražys“.

Birželio 10 d., šeštadienį, 18 val. perkusininko Arkadijaus Gotesmano koncertas „Muzika neegzistuojančiam baletui“.

Birželio 15 d., ketvirtadienį, 18 val. ekskursija po parodą „Scenos divos“ su parodos kuratore menotyrinnke dr. R. Rachlevičiūte.

Renginiai nemokami.

Remia Klaipėdos miesto savivaldybė

Lietuvos nacionalinis dailės muziejus – didžiausias nacionalinis meno muziejus Lietuvoje, kaupiantis, saugantis, tiriantis, konservuojantis, restauruojantis ir populiarinantis nacionalinės svarbos dailės, meno ir kultūros istorijos vertybes. LNDM kolekciją eksponuojama devyniuose padaliniuose Vilniuje, Klaipėdoje, Palangoje ir Neringoje.

Parašykite komentarą