„Šiuolaikinės grafikos erdvės“: kai meną pristato jaunieji kūrėjai

Jau tampa tradicija, kad rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) vyksta projekto „Šiuolaikinės grafikos erdvės“ renginiai, skirti jaunimui.

Parodos „Šiuolaikinės grafikos erdvės“ ekspozicijos fragmentas. Rugilės Skairytės-Šeputės nuotr.
Parodos „Šiuolaikinės grafikos erdvės“ ekspozicijos fragmentas. Rugilės Skairytės-Šeputės nuotr.

„Šiuolaikinės grafikos erdvės“ – tai tęstinis projektas, kurio tikslas skatinti kūrybiškumą ir jaunimo įsitraukimą į kultūrinius procesus. Didžioji dalis jaunųjų menininkų turi didelę motyvaciją kurti ir tobulėti, bet dažnai jiems stinga erdvių, kuriose jie galėtų pristatyti savo kūrybą draugiškoje, profesionalioje bendraminčių bendruomenėje. ,,KKKC Parodų rūmų erdvės atviros ne tik profesionalams, bet ir augantiems menininkams, kurių kūryba žiūrovą dažnai priverčia suklusti ir pažvelgti į save, meną ir kūrybą iš kitos pusės“, – teigia projekto kuratorė Agnietė Skirmantienė.

Projekto programoje – paroda, diskusija, kūrybinės dirbtuvės ir… tatuiruotės

KKKC Parodų rūmuose 2022 m. rugpjūčio 19 – rugsėjo 11 d. eksponuojamoje grupinėje parodoje kiekvienas menininkas savaip, skirtingomis raiškos priemonėmis ir metodais nagrinėja asmens – savo paties ar kito buvimą, vietą ar apibrėžtį. „Šiuolaikinės grafikos erdvės“ – tai erdvė, kurioje gali megztis betarpiškas dialogas tarp žiūrovo ir kūrinio, vykti asmeniškas pokalbis jautriomis asmens tapatumo temomis. Besilankantis šioje parodoje žiūrovas kviečiamas permąstyti tapatumo sąvoką, dalintis savo patirtimi ir praplėsti jos ribas. Parodoje savo kūrinius eksponuoja jaunieji menininkai: Liepa Gudauskaitė, Indrė Lubytė, Jolita Puleikytė, Marija Brusokaitė, Alex Kochan, Pijus Burakas, Žvėrūna, Staselė Jakunskaitė, Tadas Truchill, Darius Odinas, Kseniia Buryka.

Nors kūrybiškumo paieškų tema pastaruoju metu itin populiari, A. Skirmantienės teigimu, projekto metu organizuojamų edukacijų ir kūrybinių dirbtuvių pranašumas yra tas, kad jų metu dirbama tiek su tradiciniais, tiek su neįprastais kūrybos įrankiais. Rugsėjo 6 d. vykusiose grafikės Dianos Monkevičiūtės vadovaujamose kūrybinėse dirbtuvėse klaipėdiečiai ir miesto svečiai turėjo galimybę tradicinius linoraižinius atspausti ant medžiaginių maišelių. O štai tapytojos ir iliustratorės Jolitos Puleikytės dirbtuvėse mintys ant popieriaus nuguls pasitelkiant neoninius flomasterius.

Nuo šiuolaikinės kultūros reiškinių ir tapatumo temos neatsiejama ir tatuiruočių kultūra, todėl rugpjūčio 26-ąją KKKC Parodų rūmai buvo virtę tatuiruočių salonu. Ilgalaikių piešinių ant kūno pasaulis, kaip ir jų atlikėjai, yra įvairūs ir turintys savo braižą, todėl lankytojai turėjo galimybę rinktis net iš 4 tatuiruočių studijos „Tattoo Virus“ meistrių. ,,Jaunimo, norinčio pasidaryti tatuiruotes netradicinėje aplinkoje, buvo tiek daug, kad ne visiems užteko laiko”, – džiaugėsi projekto koordinatorė.

Ant Baltijos gimnazijos sienos – Timotiejaus Norvilos-Morfai neofreska

Projekto ,,Šiuolaikinės grafikos erdvės” metu Klaipėdos viešosiose erdvėse gims dar vienas kūrinys. Žinomas urbanistinio meno kūrėjas Timotiejus Norvila-Morfai (Kaunas) rugpjūčio 12-ąją, Tarptautinę jaunimo dieną, kartu su menininku Jurgiu Tarabilda ir jaunąja verslininke Lauryna Židonyte „AJE Skatepark” erdvėje dalyvavo projekto inicijuotoje diskusijoje „Sėkmės istorija“ apie savojo kelio paieškas ir įkvėpimus. Menininkas T. Norvila-Morfai į Klaipėdą dar sugrįš – rugsėjo 19 d. jis planuoja  įgyvendinti Klaipėdai skirtą projektą – ant Baltijos gimnazijos sienos sukurti neofreską ,,Žvejo dukra”.  

Kviečia į finalinį koncertą jaunimui

Besibaigiant parodos ,,Šiuolaikinės grafikos erdvės” eksponavimo laikui, rugsėjo 10 d., šeštadienį, 19 val. ją vainikuos muzikos prodiuserės ir atlikėjos Karolinos Mikutaitės (KARO) koncertas KKKC Parodų rūmuose.

Atlikėjos  muzikoje gausu tamsios ir melancholiškos elektronikos, balsų harmonijos bei futuristinių garsų. Savo dainose ji įsikūnija į vis kitas istorijas bei vidinius išgyvenimus, kurie yra pažįstami daugeliui. Galingas balsas, charizma bei muzikalumas privers jus įsilieti į jos pasaulį bei pajusti tą galią vidumi.

Projektas ,,Šiuolaikinės grafikos erdvės” dalinai finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos.

KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) darbo laikas: trečiadienį–sekmadienį 11–19 val. (valstybinių švenčių dienomis nedirba).

Renginio metu bus fotografuojama ir / ar filmuojama. Informuojame, kad dalyviai gali būti matomi renginio nuotraukose ir vaizdo įrašuose, kurie gali būti viešinami įvairiose medijos priemonėse.

Parašykite komentarą