„80+20″: VDA Telšių fakulteto dėstytojų kūrybos paroda Klaipėdoje

2019 m. sausio 11 d., penktadienį, 17 val. KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) atidaroma Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto dėstytojų kūrybos paroda „80+20″, skirta pirmosios žemaičių dailininkų kūrybos parodos 80-mečiui ir VDA Telšių fakulteto įkūrimo 20-mečiui paminėti.

KKKC parodų salės duris atveria paroda, kurioje – Lietuvos menininkų kūryba, dedikuota dviejų reikšmingų datų minėjimui. Kai šiuolaikinis menas neišvengiamai veikiamas globalizacijos ir niveliacijos procesų, grįžimas prie ištakų, pasaulėžiūros ir pasaulėjautos deklaravimas parodoje nėra laikomas vien siauru regioniškumo propagavimu. Skaičių 80+20 suma simboliškai atsigręžia į Lietuvos valstybės nepriklausomybės šimtmečio minėjimą. Tad į žemaičių, aukštaičių ir kitų regionų menininkų parodas reikėtų žvelgti kaip į vieną šiuolaikinio Lietuvos meno apraiškos formų, kuria siekiama išlaikyti ir propaguoti ne tik etnines, bet ir bendras nacionalines, kultūros, etikos, estetikos ir kitas menui kurti ir propaguoti būdingas vertybes.

Parodos „80+20″ kolekciją suformavusi ašis yra institucinis identitetas. Dėstytojo ir menininko santykis – visada diskursyvus, dažnai kategorizuojamas akademinio formato nuostatomis. Tokie varžantys aspektai nemotyvuoja kūrybinės potencijos, greičiau atvirkščiai – skatina nusišalinti į tylius ir intymius savirealizacijos aktus. Dėstytojas / menininkas, nepriklausomai nuo savo pareigybių, visgi labiau linkęs identifikuotis meno formomis. Ši paroda paneigia mąstymo ar nerašytų taisyklių stereotipus ir kviečia žiūrovą smalsiai tyrinėti.

Parodoje pristatoma trylikos VDA Telšių fakulteto dėstytojų kūryba – tekstilės, šiuolaikinės juvelyrikos, skulptūros, objekto meno, tapybos, instaliacijos ir kt. darbai, apeliuojantys į laiko ir vietos santykį. Gilūs savo koncepcija ar idėjine prasme kūriniai, atlikti iš parankių ar paklusnių medžiagų, atskleidžia menininkų potencialą ir savirealizacijos poreikį. Pristatomų kūrinių monochrominis koloritas su minimaliu spalvos proveržiu kuria vientisą ekspoziciją ir leidžia pamatyti gana ilgą ribų diapazoną bei medžiagiškumo įvairovę.

Savo kūrybą parodoje „80+20″ pristato dėstytojai / menininkai: prof. Petras Gintalas, prof. Romualdas Inčirauskas, prof. Remigija Vaitkutė, doc. Beata Zdramytė, doc. Albertas Gedvilas, doc. Neringa Poškutė-Jukumienė, prof. Vytautas Mockaitis (1958 – 2011), doc. Tomas Vaičaitis, dr. Salomėja Jastrumskytė, lekt. menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis, prof. Zita Inčirauskienė, lektoriai Bangutis Prapuolenis, Gintaras Gailius.

Parodos kuratorė – Neringa Poškutė-Jukumienė.

Apie VDA Telšių fakultetą

Vilniaus dailės akademijos (VDA) Telšių fakulteto įkūrimo užuomazgos siekia 1926 m. įkurtos amatų mokyklos laikus. Vėlesniais dešimtmečiais mokykla buvo ne kartą reformuota, keisti pavadinimai. 1998 m. mokykla tapo Vilniaus dailės akademijos dalimi. Turėdama gilias tradicijas, ši mokymo įstaiga nuolat atvira šiuolaikinių idėjų vystymui bei technologinių inovacijų galimybėms. VDA TDF šiuo metu veikia trys katedros: Metalo plastikos katedra, jungianti Metalo meno ir juvelyrikos bei Skulptūros studijas, Dizaino katedra, jungianti Gaminio dizaino, Baldų dizaino ir restauravimo, Aprangos dizaino studijas, bei Dailės pagrindų ir teorijos katedra, teikianti kiekvienam būsimam menininkui būtinas teorines žinias iš bendrosios meno istorijos, teorijos, estetikos bei konkrečios jo pasirinktos specialybės sričių.

Paroda „80+20″ veiks iki 2019 m. vasario 3 d.
KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) darbo laikas: trečiadienį–sekmadienį 11–19 val. (valstybinių švenčių dienomis nedirba).

Parašykite komentarą