2019-ųjų Jūros šventės burtažodis – „Jūra tinka kiekvienam!”

Viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės” komanda jau skaičiuoja dienas iki didžiausio vasaros iššūkio – Jūros šventės. Šiemet ji uostamiestyje karaliaus liepos 26–28 dienomis. Didžiausias vasaros renginys „atsineša” net dvi reikšmingas sukaktis – tai bus jau 60-oji Jūros šventė, o jos atsiradimo tradicijai šiemet sukanka 85-eri.

juros_sventes_spaudos_konf_Vytauto_Petriko_nuotr

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos laikinasis vadovas Vidmantas Paukštė (trečias iš kairės) uostamiesčio bendruomenę kvietė aktyviai ruoštis ir dalyvauti Jūros šventės didžiojoje eisenoje. Vytauto Petriko nuotr.

Jūros šventės organizatoriai Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje surengtoje spaudos konferencijoje oficialiai pranešė šiųmečio renginio šūkį, kuris turėtų tapti ir kūrėjų, ir dalyvių įkvėpimu: „Jūra tinka kiekvienam!” Šią tiesą, anot organizatorių, turbūt yra patikrinęs kiekvienas mūsų, turintis bent vieną nuotrauką prisiminimui iš pajūrio.

„Nusifotografuoti prie jūros – lyg nerašytas įstatymas. Tokių nuotraukų rasime kiekviename albume. Jos iliustruoja mūsų gyvenimus, metų laikus, nuotaikas. Ir kai jas peržiūrime, tikrai randame prie ko prikibti – mūsų plaukai, šypsenos, mados, keistos pozos… Pretenzijų neturime tik jūrai. Ji – nepriekaištinga, visada graži ir įdomi, idealiai tinka kiekvienam”, – šiųmetės Jūros šventės kodą pristatė „Klaipėdos švenčių” vadovas Romandas Žiubrys, kviesdamas uostamiesčio bendruomenę kūrybiškai interpretuoti šią idėją.

Jūros šventės temos, apibrėžiančios renginio kryptį ir atmosferą, paprastai nekantriai laukia uosto kompanijos, visuomeniniai ir kūrybiniai kolektyvai, gausiai dalyvaujantys šventės pradžią žyminčiame renginyje – Didžiojoje eisenoje. Ją globoja ir jūrinę bendruomenę triukšmingam bei linksmam žygiui per švenčiančią Klaipėdą telkia Valstybinio jūrų uosto direkcija.

„Visą jūrinę bendruomenę, visas uosto krovos ir laivybos kompanijas kviečiu aktyviai dalyvauti jubiliejinės Jūros šventės Didžiojoje eisenoje, būti išradingiems ir patirti neišdildomus įspūdžius. Linkiu, kad kiekvienas eisenos dalyvis patirtų vienybės ir pasididžiavimo savo miestu jausmus, kurių šleifas gerais atsiminimais lydėtų visus metus”, – dalyvauti eisenoje kvietė laikinasis Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas Vidmantas Paukštė.

Šiųmetė Jūros šventės eisena tradiciškai vyks penktadienį, liepos 26-ąją, jos startas – 18 val. Eisenos dalyviai žygiuos nuo J. Janonio g. iki Kruizinių laivų terminalo. Neabejojama, kad renginys ir vėl į miesto gatves išves tūkstančius besišypsančių, pasipuošusių, savo miestą bei jo tradicijas branginančių jūros žmonių.

Šventės stiliui – kriauklių magija

Juros_svente_2019_2

Jūros šventės 2019 vizualinio stiliaus eskizai. Autorė Jūratė Banytė-Gudelienė.

Vizualinį Jūros šventės 2019 sprendimą kūrė klaipėdietė dizainerė Jūratė Banytė-Gudelienė. Pirmine medžiaga idėjai plėtoti tapo kitos klaipėdietės, fotografės Rūtos Dokšienės darbai – nuotraukų serija „Sea Blue(s)”. Joje – fotomenininkės antraisiais namais tapusios Danijos Šiaurės jūros pakrantėje rastų kriauklių ar sunkiai atpažįstamų jūros organizmų „portretai” ir kompozicijos. Iš dviejų kūrėjų sinergijos gimė šis tas neįprasto ir intriguojančio, kas šiemet reprezentuos Jūros šventę. „Išleidau savo kolekcijos kriaukles į pasaulį pasižmonėti, o jos štai į kokius kūrybinius tinklus pateko… Galiu tik pasidžiaugti, kad buvo pastebėtos, pamiltos ir taip puikiai transformavosi iš „sea blue(s)” platformos į, sakyčiau, „sea hip hop’ą” ir, beje, šauniai žiūrisi naujame amplua”, – taip naują savo kūrinių pavidalą sutiko fotografė Rūta Dokšienė.

Dizainerės Jūratės Banytės-Gudelienės sukurtuose devyniuose siužetuose tilpo fotografijos, ir piešinio elementai. Lyg netyčia ant piešinio nukritusios jūros dovanos iliustruoja šių metų šventės mintį – jūra tinka kiekvienam… „Didžiulis malonumas eksperimentuoti, – taip Jūros šventės 2019 stilistikos kūrimo procesą apibūdino jo autorė Jūratė Banytė-Gudelienė. – Kitokios kriauklių paskirtys tarsi atėjo savaime ir pačios pasiprašė laisvos piešinio linijos. Jūros šventė – laisvo polėkio ir kūrybos šventė. Tokia ir jos vizualinė kalba – jūriška, netikėta, nuoširdi ir – su polėkiu.”

2019-ųjų Jūros šventę pristatantys eskizai taps reklaminės atributikos, spaudinių, miesto dekoro dalimi. Šventės organizatorių planuose – ir šio netyčia suburto tandemo darbų paroda, kurioje bus galima išvysti ir kriauklių fotografijas, ir kaip jas transformavo kito kūrėjo mintis bei ranka.

Jūros kodas – ir renginių programoje

2019-ųjų Jūros šventės programa, organizatorių teigimu, talpins daug įdomių, netikėtų renginių ir reginių. „Mūsų prioritetu ir išskirtinumu visada buvo ir liks jūra. Drauge su kūrybinių iniciatyvų partneriais norime atskleisti kuo daugiau jos spalvų ir grožio, didinti pažinimą ir meilę šiai gamtos duotybei. 2019-ųjų šventėje tikrai netrūks pasaulinio lygmens kūrybinių eksperimentų jūros tema, vėl džiaugsimės burlaivių burėmis bei svetinga ir turininga bendryste mieste prie jūros”, – sakė „Klaipėdos švenčių” kūrybos vadovė Dalia Grikšaitė.

Renginių programą Jūros šventės organizatoriai planuoja viešinti birželio vidury. Naujienas apie renginį galima sekti tinklalapyje www.jurossvente.lt, Jūros šventės paskyroje socialiniame tinkle „Facebook”.

VšĮ „Klaipėdos šventės” informacija

Parašykite komentarą