Rezidencija Aleksandrijoje kviečia Lietuvos menininkus

Nidos meno kolonija kviečia Lietuvos menininkus teikti paraiškas dviejų mėnesių rezidencijai Egipte. Rezidentūros Aleksandrijoje trukmė: 2018 m. spalio 1 d. – lapkričio 30 d. Paraiškų teikimo terminas: 2018 m. kovo 15 d.

Cleopatra Story in Alexandria

Aleksandrija. Scott Nelson / Organizatorių nuotr.

REIKALAVIMAI

MASS Alexandria kviečia reziduoti vizualiųjų menų kūrėjus, bent dvejus pastaruosius metus gyvenusius Lietuvoje ir dalyvavusius vietiniame bei tarptautiniame meniniame gyvenime: grupinėse parodose ir pristatymuose, vaizdo peržiūrose, eksperimentinio pobūdžio parodose, konferencijose bei pokalbiuose, ir turinčius bent bakalauro laipsnį meno ar eksperimentinio kino srityje.

Būtini geri anglų kalbos įgūdžiai (žodžiu ir raštu), arabų kalbos pagrindai būtų pranašumas. Džiaugtumėmės, jei Jus domintų jaunųjų Egipto ir kaimyninių šalių menininkų kūryba.

Ypač skatiname kreiptis tuos, kurie aktyviai domisi šiuolaikinėmis kuratorinėmis praktikomis (performatyviomis, diskursyviomis ir tyrimais grįstomis parodomis).

APIE MASS Alexandria

Tai studija, kurią Wael Shawky įkūrė 2010 m. Aleksandrijoje, Egipte. MASS Alexandria siūlo erdvę meninei veiklai, tarpdisciplininiams tyrimams, kritinėms studijoms, naujoms galimybėms ir pažintims, ir tikisi tokiu būdu prisidėti prie naujos Egipto menininkų kartos ugdymo.

MASS Alexandria yra įsikūrusi daugiabučio namo rūsyje Miami rajone, Rytų Aleksandrijoje. 500 kv. m daugiafunkcėse patalpose yra darbo erdvės, nedidelė biblioteka ir salė, skirta vaizdo peržiūroms, performansams, paskaitoms ir pokalbiams.

Savo erdvėse MASS Alexandria kas antrus metus organizuoja intensyvią 7 mėnesių edukacinę programą, kuria siekia ugdyti konceptualų bei kritinį mąstymą kuriant meninę produkciją. Dirbtuves, seminarus ir paskaitas veda vietiniai bei užsienio menininkai, nepriklausomi tyrėjai, akademikai, meno edukatoriai, kritikai bei kuratoriai, skatinantys dalyvius remtis naujausiomis mokslinėmis bei meninėmis idėjomis, kūrybinio įgyvendinimo procese mąstyti plačiai ir tarpdiscipliniškai. Savo programa MASS Alexandria siekia papildyti esamą meninio švietimo sistemą, pabrėždama konceptualiuosius meno produkcijos aspektus.

FINANSINĖ PARAMA / STIPENDIJA

MASS Alexandria atrinktiems menininkams padengia skrydžių Vilnius–Aleksandrija–Vilnius, sveikatos draudimo Egipte, dviejų mėnesių buto nuomos miesto centre išlaidas, taip pat suteikia 700 Eur/mėn. stipendiją, kuri skiriama pragyvenimo išlaidoms. Be to, MASS Alexandria rezidentams skiria privačias studijas ir organizuoja jų kūrybos pristatymą Aleksandrijoje ir CIC Kaire. MASS Alexandria negali suteikti finansavimo didelės apimties kūrybiniams projektams, pvz., personalinei parodai, bet yra pasirengusi rasti lėšų, reikalingų kūriniams įgyvendinti rezidavimo metu.

PAPILDOMA INFORMACIJA

Gyvenimas Aleksandrijoje – tai gyvenimas prie jūros, išilgai kurios kyla vis daugiau betoninių dangoraižių, keičiančių įspūdingus, tačiau nykstančius Belle Epoque ir modernistinius pastatus. Mieste gyvena 4,5 milijono žmonių, didžioji dalis jų įsikūrę rytiniuose Aleksandrijos rajonuose. Eismas mieste kartais, ypač vasarą, kai egiptiečiai iš Nilo deltos atvyksta į Aleksandrijos paplūdimius, tampa toks intensyvus, kad užkemša pagrindinę miesto gatvę, nutiestą išilgai Viduržemio jūros pakrantės ir vadinamą Corniche.

Miestas garsus savo istoriniais paminklais, kurie išliko iš Antikinės Graikijos, Ptolemėjaus, romėniškojo Egipto ir Osmanų imperijos laikų, taip pat modernaus meno kolekcijomis, kurios saugomos Aleksandrijos bibliotekoje, Mahmoud Said muziejuje ir Vaizduojamojo meno muziejuje. Nuo tada, kai 2012 m. buvo uždarytas Bassam El Baroni 2005 m. įkurtas Aleksandrijos šiuolaikinio meno forumas (Alexandria Contemporary Arts Forum, ACAF), MASS Alexandria yra vienintelė šiuolaikinio meno erdvė mieste, kurioje susitinka progresyvaus ir kritiško meno atstovai. Nors MASS Alexandria pirmiausia yra menininkų valdoma studija ir meno mokykla, ji taip pat organizuoja parodas ir viešas programas, skirtas lokaliems ir globaliems šiuolaikinio meno diskursams.

PARAIŠKŲ TEIKIMAS IR ATRANKA

Atrenkant paraiškas remiamasi motyvacija ir meninės veiklos kokybe. Visa tai įvertinama atsižvelgiant į informaciją, pateiktą šiuose dokumentuose:
– meniniai principai (artist statement) ir motyvacija, išdėstyta paraiškoje (parsisiųsti iš čia);
– gyvenimo aprašymas;
portfolio su mažiausiai 10 kūrinių pavyzdžių.

Paraiškas prašome siųsti el. paštu: info@nidacolony.lt, temos laukelyje nurodant „Paraiška Egipto rezidencijai”. Visus reikiamus dokumentus prašome atsiųsti viename faile (PDF, DOC ir pan. formatu). Prisegti failai negali viršyti 10 MB. Visi paraiškos dokumentai turi būti anglų kalba.

Atranka organizuojama dviem etapais: Nidos meno kolonijos kūrybinė komanda kviečia potencialius kandidatus pokalbiui, atrenka šešis finalininkus ir persiunčia jų paraiškas MASS Alexandria; MASS Alexandria išrenka du rezidentus. Atkreipiame dėmesį į tai, kad informuojame tik atrinktus pareiškėjus.

Jei norite daugiau sužinoti apie MASS, Aleksandriją ir gyvenimo bei darbo sąlygas Egipte apskritai, susisiekite su Rasa Antanavičiūte el. paštu: rasa.antanaviciute@vda.lt arba telefonu +370 616 55141. 2018 m. rugsėjo mėnesį bus proga susitikti su Nidos meno kolonijoje reziduojančiu/a Egipto menininku/e.

Ši rezidencija yra naujo bendradarbiavimo projekto tarp MASS Alexandria ir VDA Nidos meno kolonijos dalis. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir MASS Alexandria įkūrėjas bei direktorius Wael Shawky.

Nidos meno kolonijos informacija

Parašykite komentarą