Dizainas ir architektūra
Sandra Kliukaitė. „Design Lab 2011“: geriausi išradimai

2011-07-24

Nuo to laiko, kai Amerikoje gimė didysis dizaino „frankenšteinas“ – išradėjas Buckminsteris Fulleris, praėjo daugiau nei 100 metų. Jis kūrė besisukančius namus, skraidančias mašinas ir kitus keistus, bet labai konceptualius, mobilius daiktus. Tada Žemėje sklandė kosmoso užkariavimo nuotaikos, o futuristiniai dizaino eksperimentai buvo neįtikėtinai madingi. Dabar gi viskas šiek tiek pasikeitė – nebepakanka mobilumo, reikia išmanaus mobilumo!

Kasmet daugiau nei tūkstančio projektų sulaukiančio globalaus dizaino konkurso „Design Lab“, skirto  industrinio dizaino studentams, aštuoni finalistai buvo paskelbti liepos viduryje, o finalas įvyks jau rugsėjo mėnesį Londone. Šių metų pagrindinė konkurso tema yra „Išmanusis mobilumas“,  taigi, prieš jūsų akis aštuoni projektai, kurie gyvenimą ateityje turėtų padaryti ne tik mobilesnį, bet ir išmanesnį...

 „Design Lab“ finalistai

1. Konkurso finalistas – studentas Gyu Ha Choi iš Handong pasaulinio universiteto (Pietų Korėja), sukūrė valymo įrenginį “Robo TAP”. Tai yra išmani dulkių siurblio roboto evoliucija, naudojama nustatant tikslią valymo vietą. IPS system suderintas su paprastu nuotoliniu valdymu, pritvirtintu prie varotojo bato arba šlepetės reiškia, kad automatinis valymas gali būti geriau kontroliuojamas. Du treptelėjimai ant nešvarios vietos nukreipia “Robo TAP” į konkrečią vietą. Dar du treptelėjimai atšauks užduotį, o trys grąžins valymo įrenginį prie įprasto valymo. Tai taip pat smagu kaip šokti, tik daug lengviau.

2. Tommi Moilanen iš Aalto Meno ir dizaino universiteto (Suomija) į finalą pateko pristatęs kompaktišką sprendimą keliaujantiems – mobilią indukcinę kaitlentę. Specialiai jai sukurta išmaniojo telefono aplikacija naudojama kartu su išmania maisto produktų pakuote, ant kurios esanti NFC etiketė leidžia telefonu gauti instrukciją, kaip tinkamai paruošti maistą. Ši aplikacija turėtų ir atmintį, kuri “prisimena” kaip gaminote praėjusį kartą. Indukcinė kaitlentė yra blizgaus juodo ir balto dizaino su medine rankena, kurią patogu naudoti nešantis ar pakabinant prietaisą ant sienos jo baterijos įkrovimui. Ši kaitlentė yra karšta visom prasmėm!

3. Amerikietis Matthew Schwartz iš Kalifornijos valstijos Long Beach universiteto (JAV) mobilią mikrobangų krosnelę “Onda”. Nešiojama mikrobangų krosnelė “Onda” yra labai sumani prietaiso, kuris rinkai pristatytas 1955 m., inovacija. Kaip ir tradiciškai naudojant mikrobangų krosnelę, greitojo maisto patiekalai šildomi mikrobangomis. Tačiau “Onda” kur kas kompaktiškesnė – naudojant specialią pakuotę, jos vienas šonas įkišamas į prietaisą, kuris aktyvuoja mikrobangas, perduodamas per aliuminio foliją, kuria iš vidaus padengta pakuotė. Energijai generuoti yra naudojamos popierinės baterijos, dėl ko “Onda” yra paprastas, išmanus, nešiojamas ir aplinkai draugiškas prietaisas, kuris gali būti įvairiausių spalvų.

4. Adrian Mankovecky iš Bratislavos Taikomųjų menų ir dizaino mokyklos (Slovakija) sukūrė inovatyvų mobilųjį skalbimo įrenginį, skirtą keliautojams. Šioje portatyvinėje skalbimo mašinoje įdiegtos keturios patogios naudoti valymo programos. Tereikia perskirkti komponentus ir padėti juos abipus audinio toje vietoje, kurioje yra dėmė ar kvapas bei pasirinkti tinkamą programą. Įrenginys viską atlieka neigiamų jonų ir garų pagalba. Energiją jam teikia cukraus kristalų baterija, todėl šį skalbimo įrenginį galima naudoti bet kurioje pasaulio vietoje.

5. Enzo Kocak iš Monash universiteto (Australija) pristatė nešiojamą įrenginį “Ribbon”. Tai nešiojama kaitlentė, šildytuvas ir šaldymo įrenginys viename. Jo unikali forma ir lankstumas leidžia jį apsukti apie indą, kuriame yra maistas arba gėrimas ir jį pašildyti (juodoji prietaiso pusė) ar atšaldyti (baltoji pusė). Jį patogiai galima suvynioti, pasiimti su savimi arba, tarpusavyje sujungus kelis segmentus, naudoti kaip kaitlentę. Pakraunamas termoelektrinis elementas nenaudojamas gali perteklinę šiluminę energiją paversti elektra.

6. Kent Madden iš Carleton universiteto (Kanada) sukūrė riestainių skrudintuvą “Salvé”. Inovatyvus nešiojamas riestainių skrudintuvas yra ypač aktualus tiems, kurie neturi laiko pusryčiams namuose – tereikia riestainį įdėti į skrudintuvą ir jis ims automatiškai suktis, kol pakaks apskurdimo. Skrudintuvas tausoja energiją, veikdamas cukraus kristalų baterijų dėka, taip pat gali būti pakraunamas indukcijos būdu.

7. Roseanne de Bruin iš Massey universiteto (Naujoji Zelandija) į finalą pateko suprojektavusi plaktuvą “Smoobo”. Tai smagus ir aplinkai draugiškas prietaisas, skirtas gaminti kokteiliams. Į guminį kamuolį tereikia sudėti visus ingredientus, gerai užsukti kamštelį ir pamėtyti, kad atšoktų į grindis ar sieną. Šokinėjimas aktyvuoja kinetines baterijas, kurios leidžia suktis mentelėms, sutrinti ingredientus ir suplakti kokteilį. „Smoobo” paviršius yra nelygus, todėl žaidimas su juo itin smagus – niekada nežinai, į kurią pusę jis atšoks.

8. Vengras Adam Miklosi iš Vakarų Vengrijos universiteto Taikomųjų metų instituto sukūrė maisto gaminimo sistemą “Sous-vide”,  inspiruotą lėto maisto tendencijos. “Sous-vide” pagamins sveikus ir skanius patiekalus nurodytam laikui, todėl jame integruota personalizuota interneto ir išmaniųjų telefonų programinė įranga, kuri padėtų suplanuoti meniu savaitę į priekį ir pagelbėtų apsiperkant. Skirtingai nuo įprasto virimo, ingredientai yra uždaromi į specialius plastikinius maišelius ir net iki 72 val laikomi tinkamos temperatūros vandenyje – nuo 60 °C iki140 ° C. Taip išlaikoma produktų faktūra ir tiksliai kontroliuojamas apdorojimo lygis.

Foto/Info:

Electrolux Newsroom Lithuania ir AZ communications.

Kulturpolis.lt

Atgal Komentarai

 
Kiti:
 
Susiję:
 
Užsisakyk naujienas:
 
Paieška:
 
Naujienose  
Archyve  
Ieškoti:
nuo: iki:
 
 
Žymės