„Objektas Nr. 861736695″

Menininko Juozapo Kalniaus audiovizualinė instaliacija „Objektas numeris 861736695″, esanti ant fasadinės Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) sienos, atlieka lietvamzdžio funkciją. Šio konkretaus lietvamzdžio pasirinkimą audiovizualinei instaliacijai sukurti lėmė jo geografinė padėtis ir neįprasta forma, kelianti klausimų, koks tas vamzdis buvo anksčiau, kaip mąstė jį konstravę žmonės, kas darė įtaką jų techniniams sprendimams.

Lietvamzdis_KVMT_Nr

Ši architektūrinė KVMT detalė tarsi įkūnija visą pokarinę Klaipėdos architektūrą: karo griautą, pokariu kreivai atstatytą ir tik vėliau perstatytą, nuolat išgyvenančią pereinamąjį laikotarpį, laukiančią rekonstrukcijos. Tai šiandien aktualu ir KVMT, niekaip nesulaukiančiam gyvybiškai svarbaus pertvarkymo ir rekonstrukcijos darbų. 1964 m. pastatytas pastatas, nors ir projektuotas kaip kultūros namai, tapo svarbiausiu muzikinės kultūros centru Klaipėdoje, tad jo pertvarkymas į modernų, šiandieninius reikalavimus atitinkantį pastatą yra itin svarbus uostamiesčiui.

Lietvamzdis2

Audiovizualinė instaliacija „Objektas numeris 861736695″. Juozapo Kalniaus nuotr.

Tokios mintys ir nuodugnus objekto tyrinėjimas paskatino menininką Juozapą Kalnių sukurti abipusį, grįžtamąjį suvokėjo ir lietvamzdžio ryšį, t. y. galimybę paskambinti šiam lietvamzdžiui ir išgirsti jį. Interaktyvumas – sparčiausiai plintanti paskutinio dešimtmečio manija. Interaktyvūs skelbimų stulpai, vamzdžiai ir kiti objektai ne tik nori patys „kalbėti”. Jie nori, kad ir mes su jais šnekėtume. Kiekvienas turintis telefoną ir norą pabendrauti su vamzdžiu, gali jam paskambinti telefono Nr. 8 617 36695.

Papildydamas šią KVMT architektūrinę detalę skambučio funkcija, menininkas suteikia jai naują prasmę. Skambučio funkcijos atsiradimas paprastą vamzdį paverčia išmaniuoju vamzdžiu, kur skambinantysis pagal vamzdžio garsus gali sužinoti pačius kasdieniškiausius dalykus: ar yra kritulių Klaipėdos muzikinio teatro prieigose? Stipriai lyja ar tik lašnoja? Pučia stiprus vėjas ar, priešingai, ramu? O gal kaip tik šiuo metu čia vyksta kas nors išskirtinio, neįprasto?

Instaliacijos autorius – Juozapas Kalnius. Instaliacija veikia nuo kovo 21 iki balandžio 30 d.

Parašykite komentarą