KKKC Parodų rūmuose – paskutiniųjų vizualiojo dizaino studentų darbai

KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) eksponuojama Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakulteto Vizualiojo dizaino programos studentų baigiamųjų darbų paroda paženklinta pabaigos žyme. Ir ne tik todėl, kad tai paskutinis studentų atsiskaitymas savo alma mater. VDA Klaipėdos fakultetų, įkurtų 1974 m., keliskart keitusių mokymo įstaigų pavaldumą ir pavadinimą, pagrindinė paradigma iki šiol buvo vizualusis dizainas. Kintant poreikiams, į mokymo procesą buvo įtrauktos naujos programos, ir štai studijas baigė paskutinysis Vizualiojo dizaino programos kursas – devyni studentai.

Saulius_Jusionis

Klaipėdos fakulteto Interjero dizaino programos vadovas doc. Saulius Jusionis. Aleksandro Katkovo nuotr.

Parodų rūmų hole eksponuojami šešių šios programos studentų baigiamieji bakalauro darbai. Visų jų darbo vadovas buvo Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakulteto Interjero dizaino programos vadovas doc. Saulius Jusionis. Docento iniciatyva studentų darbai pristatyti ne įprastinėse VDA Klaipėdos fakultetų patalpose, bet Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro parodinėse erdvėse. Aplinka nulėmė ir baigiamųjų darbų temų įvairovę. Pasak S. Jusionio, norėta, kad ekspozicija nebūtų vienoda ir nuobodi. Dar vienas pasirinktų temų argumentas, anot docento, buvo galimybė šiems darbams dalyvauti tarptautiniuose dizaino konkursuose: „Studentams labai svarbu, kad atėję pas būsimą darbdavį ar išsiuntę savo CV, jie turėtų ką parodyti. Nes dabartiniais laikais kai ateini su tuščiu portfolio ir CV, niekas jo nenori skaityti. Visiems labai imponuoja, kai esi ką nors laimėjęs arba bent dalyvavęs konkursuose. Todėl stengiuosi, kad mokslo proceso metu studentai kuo daugiau dalyvautų įvairiuose tarptautiniuose konkursuose ir turėtų ką įrašyti į CV”, – pasakojo S. Jusionis.

Kita svarbi priežastis, dėl ko pedagogas skatina studentus dalyvauti tarptautiniuose konkursuose, yra ta, kad darydami konkursinį darbą jie priversti pasižiūri į kitus projektus, o tai labai plečia akiratį. „Tu negali sėdėti užsidaręs ir ką nors vertingo sukurti. Turi žiūrėti, matyti, stebėti pasaulines dizaino tendencijas”, – teigė S. Jusionis. Paprašytas pristatyti studentų darbus, docentas trumpai papasakojo apie kiekvieną.

Erika_Cipkute2

Ėrika Čipkutė. „Renginio ,,Sapnai” vizualusis stilius”. Sauliaus Jusionio ir Aleksandro Katkovo nuotraukos.

Ėrika Čipkutė savo darbui pasirinko temą „Renginio „Sapnai” vizualusis stilius” (“The Visual Design of the Event „Dream”). Iš anksto žinodama, ant kurios Parodų rūmų sienos bus eksponuojami jos darbai, studentė padarė net 16 planšečių – tam atvejui, kad kabinant ekspoziciją neatsirastų spragų, nors pagal reikalavimus būtų užtekę ir šešių. Pasak doc. S. Jusionio, toks požiūris į ekspoziciją – taip pat mokymo proceso dalis. Pavyzdžiui, Italijos meno mokyklose darbų eksponavimui tradiciškai skiriama ypač daug dėmesio, netgi daugiau, negu patiems darbams.

Karolio Deimanto baigiamasis darbas „Sportlentė” vizualusis stilius” („Sport Deck” The Visual Design”) jau išsiųstas į Japoniją dalyvauti konkurse „Tokijo dizaino savaitė 2016″ (“Tokyo Design Week 2016”). Temą Karolis pasirinko neatsitiktinai. Kadangi vaikinas nuo mažens važinėjo riedlente ir buvo vienas geriausių Klaipėdos riedlentininkų, jis pasirinko kurti sportinių lentų dizainą, sėkmingai panaudojęs žmogaus raumenų motyvus. Pasak S. Jusionio, tai gana sudėtinga užduotis – pavaizduoti šiuos motyvus taip, kad darbai neprimintų mėsos parduotuvės. Vaikinas daug domėjosi šiuolaikinėmis technologijomis ir jas pritaikė kurdamas sportinių lentų dizainą. Baigiamojo darbo vadovas akcentavo ir išskirtinį šių darbų pateikimą – kabantys erdvėje natūralaus dydžio lentų maketai siūbuodami perteikia šiam sportui būdinos dinamikos įspūdį. Beje, K. Deimantas buvo sumanęs kurti ne tik sportinių lentų dizainą, bet ir šiai sporto šakai reikalingos infrastruktūros projektą, apskaičiavo ir nubraižė kalnelius, tačiau dėl per didelės darbų apimties šį sumanymą teko atidėti.

Julija_Buckute5

Julija Bučkutė. Plakatų serija ,,Welcome to Antwerp”.

Julija Bučkutė sukūrė septynių plakatų seriją „Welcome to Antwerp” (posters „Welcome to Antwerp”). Ši studentė jau metus gyvena Antverpene (Belgija), paskaitų kursą ji išklausė pernai, o konsultacijos dėl baigiamojo darbo vyko nuotoliniu būdu. Ši plakatų serija taip pat dalyvaus dizaino konkurse Belgijoje, tad juos kurdama J. Bučkutė laikėsi konkurso nuostatų: atskleisti pagrindinę – Rubenso – temą ir plakatuose būtinai įkomponuoti tam tikrus pateiktus žodžius.

Vestina_Petrauskaite1

Vestina Petrauskaitė. Stalo žaidimas dizaineriams „Ed-box”.

Vestinos Petrauskaitės baigiamasis darbas – stalo žaidimas dizaineriams „Ed-box” (The Board Game for Designers “Ed-Box”). Pasak doc. S. Jusionio, šis žaidimas turėtų tapti būsimųjų dizainerių mokomąja priemone, padėsiančia įtvirtinti ar prisiminti anksčiau paskaitose išklausytą teorinę medžiagą. Kuriant žaidimą ypatingas dėmesys buvo skiriamas komponavimui. „Savo studentus mokiau, kad kiekvieną darbą, kurį daro, tinkamai komponuotų, nes kompozicija yra pagrindinis dalykas”, – sakė S. Jusionis.

Agota_Vitkauskaite

Agota Vitkauskaitė. „Laikraščio “Pajūrio naujienos” vizualusis identitetas”.

Agotos Vitkauskaitės baigiamasi darbas „Laikraščio „Pajūrio naujienos” vizualusis identitetas” („Visual Identity of Newspaper „Pajūrio naujienos”) – tai konkretus projektas, skirtas Kretingoje leidžiamam laikraščiui ir interneto svetainei. Pasak darbo vadovo, A. Vitkauskaitė sukūrė keletą „Pajūrio naujienų” ženklų ir planuoja vystyti šią temą, todėl dar nėra aišku, ar ateityje šis leidinys atrodys būtent taip, kaip pateikta baigiamajame darbe. Beje, studentė diplominio darbo gynimui pristatė ne tik planšetes, bet ir atspausdintus laikraščio egzempliorius, kuriuose pritaikytas jos sukurtas dizainas.

Igne_Butvidaite

Ignė Butvidaitė. Plakatų serija ,,Meksikas GQ 10″.

Ignės Butvidaitės plakatų serija „Meksikas GQ 10″ (posters „Mexico GQ 10″) dalyvaus Meksikos plakatų bienalėje. Kad sukurtų šiuos plakatus, studentei teko perprasti Lotynų Amerikos šalies gyvenimo būdą: iš pradžių jos plakatuose dominavo santūrios spalvos, tačiau susipažinus su Meksikos kultūra ir gyvensena, darbai tapo ryškūs ir spalvingi.

Paroda veiks iki 2016 m. birželio 26 d.

KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) darbo laikas: trečiadienį–sekmadienį 11–19 val.

Parašykite komentarą