Šarūnas Sauka: „Esu dėkingas Klaipėdai”

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose atidaryta ilgai laukta kontroversiška, daugybės atgarsių jau sulaukusi Šarūno Saukos tapybos paroda „Žmogus su Saukos veidu”. Vieno savičiausių, labiausiai išsiskiriančių, žinomiausių lietuvių tapytojų, Nacionalinės premijos laureato Š. Saukos retrospektyvinėje parodoje eksponuojama per 60 tapybos darbų, sukurtų 1978–2015 m. Prieš tai paroda buvo eksponuota Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje ir sulaukė daugiau kaip 44 tūkstančių lankytojų.

20120302-IMG_2636

Nerijaus Jankausko nuotraukos

„Tai yra paroda, kuri negali tavęs nepakeisti, kuri negali nepadaryti įtakos. Tai drąsi, subtili, kartais aštroka provokacija, kuri yra ne tam, kad ką nors supykdytų ar įžeistų, bet kad pažadintų norą mąstyti, susivokti”, – parodos pristatymo metu sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas (nuotraukoje – dešinėje). „Ši paroda atspindi ryškiausius beveik 40 metų trunkančios Š. Saukos kūrybos motyvus. Paveikslai pristatomi kaip vientisas jo kūrybos pasaulis, vaizduojami personažai, vietovės, ritualiniai įvykiai net pasikartodami įgyja naujų prasmių”, – pristatydamas menininko vernisažą pažymėjo KKKC vadovas menotyrininkas Ignas Kazakevičius (kairėje). Pats tapytojas Š. Sauka kalba mažai – šią misiją jis perleidžia savo dukrai menotyrininkei Monikai Saukaitei. Tačiau šiai dėkojant KKKC kolektyvui už nuoširdžią pagalbą rengiant parodą, menininkas neišvėrė ir įsiterpė: „Ir aš esu labai dėkingas už tai. Ir visai Klaipėdai dėkingas!”

20120302-IMG_2697_2

Kuratorė Monika Saukaitė, pristatydama parodą, pasidžiaugė, kad Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje ją apžiūrėjo labai daug žmonių, ir vylėsi, kad, atvežus ją į kitą Lietuvos galą, paroda sutrauks tuos meno mėgėjus, kurie neturėjo galimybės nuvažiuoti iki Vilniaus. „Mes su autoriumi, sužinoję, kiek žmonių ateina, negalėjome patikėti, kad žmonės domisi menu, mėgsta tokį keistą meną, kuriame iš tiesų nėra viskas taip paprasta, kai reikia pastovėti ir pagalvoti, įsižiūrėti į kiekvieną paveikslą, nepabijoti kartais drastiškų siužetų ir pabandyti į juos pasižiūrėti kitaip. Labai džiaugiuosi, kad paroda atkeliavo į Klaipėdą ir tokiu būdu prasitęsė jos gyvavimo laikas”, – sakė M. Saukaitė.

20120303-IMG_2834

Sekmadienį miesto visuomenei buvo sudaryta galimybė apžvelgti parodą, daugiau sužinoti apie charizmatiškąjį menininką ir jo kūrybą iš jo dukros ir parodos kuratorės Monikos Saukaitės. Ji siūlė lankytojams nebijoti pasijuokti, atrasti detalių, kurios apie gyvenimą pasakoja šiek tiek komiškai, juokiasi iš įvairių kompleksų, gyvenimiškų situacijų. Anot jos, pats autorius dažnai pasijuokia ir iš savęs, ir iš to žiūrovo, kuris stovi priešais jį. „Norėčiau pakviesti atėjus į parodą nusikratyti išankstinių nuomonių ir pabandyti susitikti su paveikslais asmeniškai, taip, kaip jūs juos matote, nebijoti savų interpretacijų, nebandyti būtinai išsiaiškinti, ką autorius norėjo pasakyti, bet laisvai žiūrėti ir tikėti, kad kiekvienas žvilgsnis ir kiekvienas matymas yra vienodai teisingas”, – parodos lankytojams pataria M. Saukaitė.

20120302-IMG_2718

„Nereikia galvoti, kad tas žmogus su Saukos veidu yra pats autorius ir kad autorius pasakoja apie save. Tas veidas iš tiesų yra naudojamas labiau kaip kaukė, kuri leidžia pasakoti apie labai įspūdingus personažus. Parodoje matysite, kad net ir Kristus, ir Poncijus Pilotas užsidėję tą patį veidą kaip kaukę, kitur ir moters kūnas su tuo pačiu veidu. Tai leidžia suprasti, kad iš tiesų autorius nepasakoja apie save, nėra toks narciziškas, – jam tas veidas, visada esantis po ranka, leidžia pasakoti apie įvairiausius dalykus”, – apie tėvo parodą sakė M. Saukaitė. Paklausti, ar netenka pyktis renkant darbus parodai, dailininkas su kuratore ima juoktis. „Žinoma, kad pykstamės. Monika nori rodyti vienus darbus, aš – kitus, – patvirtina menininkas ir patikslina: – Aš noriu duoti parodai naujus darbus, Monika renkasi kitus…” Tačiau abu vienbalsiai patvirtina, kad kompromisą visada randa.

Šarūno Saukos tapybos paroda „Žmogus su Saukos veidu” veiks iki 2016 m. gegužės 8 d.
KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) darbo laikas: trečiadienį–sekmadienį 11–19 val.

Parašykite komentarą