NAPA startas: Nacionaliniai pakuotės dizaino apdovanojimai

Iš pirmo žvilgsnio (ar garso) gal ir skamba kaip NASA ar amerikietiškame vyne paskendęs Napos slėnis Kalifornijoje, bet iš tikrųjų čia kalbama apie visiškai naują dalyką Lietuvoje – Vilniuje pirmą kartą vyko Nacionaliniai pakuotės dizaino apdovanojimai (NAPA). Apie masinius lietuviško pakuotės dizaino pakilimus ir lietuvių darbų praėjimus pro griežtą įtakingiausių pasaulio redakcijų („The Dieline”, „Lovely Package” ir kt.) patikrą rašėme jau anksčiau, tad nesikartosime. Dabar apie tai, koks buvo šio konkurso tikslas ir kas iš apdovanojimų išėjo ne tuščiomis.

1 6 Sucre-package-packshot-lt-03

Maisto produktų ir gėrimų kategorijoje 1 vieta skirta sausainių „Sucré macarons” pakuotėms, dizaineris Edvardas Kavarskas. Organizatorių archyvo nuotr.

Konkurso organizatoriai Lietuvos grafinio dizaino asociacija (LGDA) ir LITEXPO sako, kad tikslas – įvertinti Lietuvoje kuriamą kokybišką, inovatyvų produktų pakuotės dizainą ir geriausius pavyzdžius pristatyti ne tik siauram profesionalų ratui, bet ir visuomenei. Panašiai ir nutiko – apdovanojimai išdalinti ir konkursui pateiktų darbų ekspozicija atidaryta parodų centre LITEXPO.

Buvo vertinami per trejus metus iki konkurso (2013–2015 m.) įgyvendinti darbai. Penki vertinimo kriterijai, pagal kuriuos komisija (sudaryta iš nepriklausomų dizaino, gamybos, marketingo bei mokslo srities ekspertų ir konkurso organizatorių atstovų) nusprendė, kuriems dizaineriams nuskils labiausiai, tai: inovatyvumas, funkcionalumas ir naudojimo patogumas, ekologiškumas ir tvarumas, technologiniai sprendimai, estetinė vertė.
NAPA konkurse iš viso varžėsi net 99 pakuotės dizaino darbai. Nuo pakuotės dizaino, inspiruoto suprematizmo menininkų kūrybos, lietuviško šokolado plytelės, įkvėptos majų civilizacijos, iki draugiškos kefyro pakuotės ir išmaniųjų šiukšlių maišų. Buvo visko, o 5 kategorijos ir 13 nugalėtojų sąrašas su jų pakuočių istorijomis – žemiau.

Kategorija: Maisto produktai ir gėrimai

1 vieta. Sausainiai „Sucré macarons” (diz. Edvardas Kavarskas, gam. „Biržų duona”)

SUCRÉ – asmeniška kosmopolitiškos ir madingos moters teritorija. Trijų linijų macarons pakuotėms sukurta individuali geometrinių formų grafika, atitinkanti jų spalvas ir skonius. Tokį dizainą įkvėpė daugiausia suprematizmo ir konstruktyvizmo menininkų kūryba, kurios įtaka jaučiama vėlesnėse abstrakčiojo meno, tarp jų – minimalizmo ir ypač šiuolaikinės mados srovėse. Pakuotės autoriai sako, kad tai dėžutės, kuriose gyvena migdoliniai sapnai. Klasikinių skonių mėgėjams pakuotė kalba apie šampano taures, iškeltas į naktį, tingius kavos puodelius ir pistacijų skonius šalia. Kitiems – tik gėlių dulksna: levandos, alyvos ir gaivi mėtų puokštė. O vaisių dėžutė skirta tiems, kurių akys spindi. Jiems pasifloros, citrinos ir braškės, perteptos čiobreliais kvepiančiu įdaru.

2 vieta. Šokoladas „La Naya” (diz. Gabija Platukytė, gam. JSC „Silavoto B&B”)

Naujas rankų darbo lietuviškas šokoladas „La Naya”, inspiruotas inkų ir majų civilizacijų. 5 skirtingų skonių (baltasis pistacijų; medaus ir duonos; apelsinų ir kadagių; aviečių ir ananasų; braškių, cinamono ir čili) šokolado plytelės stebina ne tik visiškai netradicinėmis šokoladui geometrinėmis formomis, įkvėptomis kalnų, supančių La Naya kaimą, bet ir iliustruotomis pakuotėmis, vizualiai pasakojančiomis kakavmedžių kaimelio La Naya kasdieninius siužetus.

3 vieta. Šaltai brandinta kava „COLD BREW” (diz. Emanuelis Ryklys, gam. „Crooked Nose & Coffee Stories”)

Šaltai brandinta koncentruota kava COLD BREW yra gurmaniškas, solidus produktas. Puikus digestyvas ir naujo skonio pažintis. Taip pat tinkamas ingredientas maisto gaminiams bei gėrimams paskaninti. COLD BREW kava gaminama parenkant skirtingas pasaulio kavas ir specialiai jas skrudinant, brandinant bei filtruojant. Pilstoma ir pakuojama CROOKED NOSE & COFFEE STORIES manufaktūroje. Minimalistinio stiliaus rudo stiklo 250 ml talpos buteliukai su šilkografine etikete. Buteliui užkimšti naudojamas natūralus kamštis. Buteliukai pakuojami į perdirbto popieriaus maišelius su antspaudais. Taip pat prisegama atskira kortelė su papildoma informacija.

Kategorija: Alkoholiniai gėrimai

1 vieta. Alus „Sakiškių alus” (diz. Sigitas Gužauskas, gam. „Sakiškių alus”)

„Sakiškių alus” yra Vilniaus apylinkėse įsikūręs mikrobravoras, gimęs kaip dviejų naivių namų aludarių sąjunga. Kaip tikri namų aludariai jie verda alų laikydamiesi stiliaus rėmų, tačiau kiekvieną kartą vis eksperimentuodami skirtingomis žaliavomis ir gamybiniais režimais. Savo alumi naivūs aludariai nori stebinti. Ima vartotoją už rankos ir veda jam dar nežinomais keliais, nes tiki, kad alus nebūtinai privalo būti gelsvas gazuotas neįkyrus gėrimas. Šio mikrobravoro alūs pilni aromato ir išraiškos, jų reikia įsiklausyti, jie nori būti suprasti. O viskas prasideda nuo handcraft stiliaus pakuotės, kuri nuolat kalbasi su žiūrovais lentynose, išsiskirdama savo šriftais ir popierine trauka. Tai alus be vardo, alus su stiliumi.

2 vieta. Trauktinė „Stumbro Starka” (diz. Asta Kaušpėdaitė, gam. „Stumbras”)

Starka, kaip alkoholinis gėrimas, pradėta gaminti jau daugiau nei prieš 100 metų. Lietuviškoji starka senovėje buvo ypatinga, proginė degtinė, kuri būdavo gaminama pirmojo sūnaus gimimo proga. Lietuviškas pavadinimas kilęs nuo senojo lietuviško žodžio „starkus”, kuris reiškia gandrą. Tai siejama su lietuvių tautoje paplitusiu aiškinimu, kad vaikelį atneša gandrai. Štai kodėl studijos CREATA dizainerių kurtos naujosios „Stumbro Starkos” pakuotės viršelio pagrindiniu herojumi tapo būtent gandras.

3 vieta. Ekologiška degtinė „Stumbras Vodka Premium Organic” (diz. Edvardas Kavarskas, gam. „Stumbras”)

Pirmoji lietuviška ekologiška degtinė, pagaminta iš natūraliai gamtoje užaugintų grūdų spirito, su giliųjų klodų vandeniu, filtruota per smėlį, aktyvintąsias anglis ir tankų ekologiško lino filtrą. Linas – tradicinis lietuviškas augalas, nors Lietuvoje beveik nebeauginamas – tapo pagrindine pakuotės dizaino inspiracija. Melsva tarsi lino žiedo spalva, subrendusį liną primenantis raštas ant butelio kakliuko, lininio audinio-filtro simbolis – pagrindiniai dizaino elementai, o etiketei panaudotas popierius, subtilus folijos dekoras ir reljefinės detalės žadina lietimo pojūčius.

Kategorija: Sveikata ir grožis

1 vieta. Natūralios odos priežiūros priemonės „You&Oil” (diz. Valerija Žilėnienė, Algirdas Orantas ir Irmantas Savulionis, gam. „Biokosmetikos manufaktūra”)

„You&Oil” – tai natūralios odos priežiūros priemonės, kurių sudėtyje tik ekologiški šaltai spausti aliejai ir eteriniai aliejai. Kitaip tariant, tik tai, kas veikia ir naudinga tavo odai. Trumpose receptūrose nerasi nieko, kas odai nereikalinga. Nenuostabu, kad ir šių produktų pakuotėse irgi nėra nieko nereikalingo. Minimalistinis dizainas, spalvų žymenys ir tik reikalinga tekstinė informacija.

2 vieta. Dermatologinė kosmetika „Biok Dermatology” (diz. Paulius Budrikis, gam. „Biok laboratorija”)

Didžiausia Lietuvos kosmetikos gamintoja „BIOK laboratorija” šiemet rinkai pristatė naują dermatologinių produktų liniją „BIOK dermatology”, kurią planuoja realizuoti ne tik vietos, bet ir užsienio rinkose. Produkto pavadinimas, dizainas, komunikacija – viskas buvo kuriama mąstant apie tarptautiškumą. Tai pirmoji lietuviška dermatologinė kosmetika – 10-ies naujų produktų linija, kurių sudėtyje naudojami 100 % natūralūs aktyvūs ingredientai.

3 vieta. Kvapų kolekcija „Theatre Perfumes Collection” (diz. Dovilė Džervutė, Aistis Mickevičius, gam. „FUMparFUM”)

Tai nauja „FUMparFUM” parfumerio Aisčio Mickevičiaus sulipdyta teatro kvapų aromatinė kolekcija, skirta visoms dramos karalienėms. Dramos karalienės skirtingos, buteliukai taip pat skirtingi, kaip ir karūnos. Kvapas „Scent Nr. 6″, įkvėptas italų aktorės Anna Magnani – tai sofistikuotas modern vintage stiliaus buteliukas su sudėtinga baltųjų gėlių aromatine kompozicija viduje – viršutinės natos: šampanas, rožiniai pipirai, cukrus, bergamotės, ozonas, vidurinės natos: vandens lelija, tuberoza, baltoji alyva, našlaitės, bambukas, bazė: vanilė, gintaras, muskusas, sandalmedis, našlaitės, lauro lapai, romas.

Kategorija: Privatus prekių ženklas

1 vietos vertinimo komisija neskyrė.

2 vieta. „Narvesen” pakuotės maistui ir gėrimams išsinešti (diz. Džiugas Valančauskas, Justina Steponavičiūtė, gam. „Reitan Convenience Lithuania”)

„Narvesen” greito apsipirkimo parduotuvėms skirtos maisto ir gėrimų pakuotės – spalvotos, ryškios ir papuoštos šmaikščiais tekstais, pasakojančiais, kuo pakuotėje esantis produktas ar net pati pakuotė gali virsti, pasitelkus šiek tiek fantazijos. Išskirtinės pakuotės savaime tapo reklamos priemone prekybos tinklui, praktiškai neinvestavusiam į tradicines reklamos priemones.

3 vieta. Pieno produktai „Saulės pienas” (diz. Džiugas Valančauskas, Aivaras Bakanauskas, gam. „Maxima”)

Kūrybinės reklamos agentūros „Not Perfect | Y&R Vilnius” dizaineriai atnaujino vieno iš seniausių „Maxima” prekės ženklų – „Saulės pienas” pakuotės dizainą ir vizualinį identitetą. Pastarasis jau seniai buvo neįdomus ir morališkai pasenęs. Naujas dizainas su realizmo stiliaus pieštinėmis iliustracijomis nukelia į kaimą, pasakoja apie natūralų kaimišką skonį ir šviežio pieno tradicijas. To, ko ir tikėtumeisi iš pieno produktų.

Mišri kategorija

1 vietos vertinimo komisija neskyrė.

2 vieta. Kaleidoskopas „Flowerscope” (diz. Žilvinas Stankevičius)

Originalus rankų darbo kaleidoskopas su sukamu ratuku, užpildytas tikromis gėlėmis, rinktomis sode. Kiekvienos pakuotės turinys skirtingas, nes vienodų gėlių tiesiog nėra. Puikus lietuviško „handcrafto” pavyzdys, kai dizaino objektas nuo pradžių iki galo yra rankų darbo, o pakuotė tampa neišvengiama produkto dalimi, kurianti jam pridėtinę vertę.

3 vieta. Šiukšlių maišai „Wisdom Trash” (diz. Andrius Petkevičius, gam. „Wisdom Trash Lietuva”)

Šiukšlių maišai yra mažo vartotojų įsitraukimo produktai, nepasižymintys patraukliomis savybėmis. Dizaineris ne tik sukūrė atraktyvų identitetą, bet ir pridėjo netikėtumo elementą produktui. „Wisdom Trash” kalba apie šiukšlių išmetimą ne tik iš namų, bet ir iš galvos. Kiekvienas šiukšlių maišas turi skirtingą patarimą, tačiau juos visus sieja viena pasikartojanti ir skatinanti veikti frazė: IŠMESK. „Wisdom Trash” – tai neabejotinai išmaniausi šiukšlių maišai. Jie padės išvalyti ne tik virtuvę ir vonią, bet ir galvą bei sielą.

Specialusis spaustuvės „Aurika” prizas už fleksografinės spaudos panaudojimą. „Aras” (diz. Paulius Budrikis, gam. „BIOK laboratorija”)

„Aras” – absoliutus lietuviškos kosmetikos vyrams lyderis. Visose produktų kūrimo stadijose ARAS ekspertai atsižvelgia į tai, kas svarbiausia vyrams – greitis, patogumas, racionalumas. ARAS ekspertų komanda sukūrė unikalias kūno priežiūros priemonių pakuotes, užtikrinančias ypač greitą ir patogų naudojimąsi. Speciali, pirmą kartą Lietuvoje panaudota neslystanti etiketė užtikrina, kad maudantis duše produktai neišsprūs iš rankų. Dėl tobulos formos pakuotes galima pastatyti tiek ant dugno, tiek ant kamštelio. Pirmą kartą kosmetikoje panaudota ir kodų sistema, padedanti be pastangų prisiminti mėgstamo produkto pavadinimą (a.1, a.š, a.3.1). Tai – tobulai vyriška pakuotė.

Parašykite komentarą