Guoda Gedvilaitė kviečia švęsti valsą!

Žymi lietuvių pianistė Guoda Gedvilaitė nesustoja stebinti originaliais projektais ir šį kartą kviečia švęsti valsą! Būtent jam ir jo triumfo istorijai yra skirtas koncertas „Claros Schumann salonas. Valso triumfas”. Šventinis žanras užburs klausytojus Klaipėdos koncertų salės I a. fojė gruodžio 29 d., penktadienį, 18.30 val. Įdomią muzikinę istoriją pasakos svarbios XIX amžiaus muzikos pasaulio asmenybės – Clara Schumann, Felixas Mendelssohnas, Henriette Treftz ir Aloisas Anderis. Po šiomis pavardėmis slėpsis Lietuvos muzikos talentų komanda: Guoda Gedvilaitė (fortepijonas), Joris Sodeika (fortepijonas), Justė Jankauskaitė (mecosopranas) ir Laimonas Bendaravičius (tenoras).

Gedvilaite_Sodeika

Guoda Gedvilaitė ir Joris Sodeika. Rolanos Kunskės nuotr.

G. Gedvilaitės sumanyto „Claros Schumann salono” muzikinė kelionė po XIX amžių tęsiasi ir sustoja Europos muzikos sostinėje Vienoje. Šventiniam koncertui pianistė parinko šventinį žanrą – valsą. „1787 metais Vienoje buvo paskelbtas konkursas sukurti tokią operą, kuri patiktų žiūrovams. Tarp dalyvių buvo ir Mozartas, konkursui pateikęs vieną nuostabiausių savo šedevrų – „Figaro vedybas”. Deja, ši viena genialiausių visų laikų komiškų operų nesujaudino žiuri. Ją sužavėjo talentingo ispanų kompozitoriaus Martíno y Solero opera „Retas daiktas”, o joje pirmą kartą nuskambėjęs valsas užkariavo miestiečių simpatijas savo lengvumu, muzikalumu ir žavumu”, – apie žanro gimimą pasakoja G. Gedvilaitė.

Jankauskaite_Bendaravicius1

Justė Jankauskaitė ir Laimonas Bendaravičius. KKS archyvo nuotr.

Mes jau žinome valsą ir kaip savarankišką muzikos kūrinį, kuriam karūną uždėjo Johannas Straussas. Programoje be J. Strausso, F. Schuberto, C. M. von Weberio valsų skambės ir garsios W. A. Mozarto ir J. Strausso uvertiūros, F. Mendelssohno ir R. Schumanno dainos, G. Verdi, G. Rosinni ir G. Bizet arijos.

Claros Schumann fenomenu susižavėjusi projekto sumanytoja G. Gedvilaitė ne tik puikiai įsikūnija į salono šeimininkės vaidmenį, bet ir pati režisuoja šio ciklo koncertus. Iš mamos paveldėta režisūrine gyslele pianistei patikėti padėjo ir režisierės Jūratės Vansk paskatinimas. „Mamytė, beje, ir yra mano pagrindinė patarėja kuriant „Claros Schumann salonus”, – sako G. Gedvilaitė.

Tarp Lietuvos ir Vokietijos gyvenanti pianistė nėra abejinga gimtinėje kuriančiam jaunimui. „Man patinka dirbti ir kurti su jaunais muzikantais. Jie atviri, pasiduodantys įkvėpimui, neišbandytiems dalykams, jie nestandartiški ir patys degantys naujomis idėjomis”, – apie savo pasirinkimą į projektą įtraukti jaunosios kartos talentus pasakoja G. Gedvilaitė. Šį kartą Clara į svečius pakvietė savo gerą bičiulį pianistą Feliksą Mendelssohną (vakaro metu juo taps Joris Sodeika), bene žymiausią XIX a. Vienos dainininkę Henrietę Treffz (Johanno Strausso II pirmąją žmoną, kurią vaidins Justė Jankauskaitė). Duetus su ja dainuos garsus to laikmečio austrų tenoras Aloisas Anderis (Laimonas Bendaravičius).

„Kaip ir XIX a. Vienos operos dainininkę Henriettę Treffz ir valsų karalių Johanną Straussą sieja paslaptis, taip ji sieja ir Justę bei Laimoną. Pagal situaciją šią paslaptį išduosime koncerto metu”, – užuominomis intriguoja G. Gedvilaitė.

Kviečiame ir jus atvykti į „Claros Shumann saloną” bei tapti valso triumfo liudininkais!

Klaipėdos koncertų salės informacija, parengė Ieva Budriūnaitė

Parašykite komentarą