KKKC Meno kieme – kūrybinės dirbtuvės „Gyvi taškai. Klaipėda”

KKKC Meno kieme (Bažnyčių g. 4, Klaipėda) 2017 m. gruodžio 15 ir 16 d. vyks KKKC rezidentūros projekto „Gyvi taškai. Klaipėda” miesto istorijų pasakojimo bei dalyvaujamojo dizaino kūrybinės dirbtuvės, lektorė – komunikacijų dizainerė Eglė Vitkutė.

Nebula_Urbino_Italija1

E. Vitkutės kuruotas projektas „nebula“, skirtas Urbino miesto Italijoje bendruomenei. Įgyvendintas bendradarbiaujant su Beatrice Schena, Francesco Barbaro, Viviana Scutaria (ISIA Urbino, 2015). Eglės Vitkutės nuotr.

Miestas yra gyvas, kai jo istorija kasdien rašoma gatvėse tarsi knygoje, tačiau ne vien tik rašalu, o žvilgsniais, pašnekesiais, prisilietimais. O šios istorijos veikėjai – žmonės, gyvenę ir tebegyvenantys šioje erdvėje. Ką mums gali atskleisti miestas, jei įsiklausysime į jo gyventojų ir svečių ryšį su konkrečiomis miesto vietomis?

„Gyvi taškai. Klaipėda” – tai dalyvaujamojo socialinio dizaino projektas, kurio metu jo kuratorė Eglė Vitkutė kartu su miestui neabejingais klaipėdiečiais sieks išryškinti uostamiesčio vietų trauką ir su jomis susijusią visuomenės kaitą. Šiam tikslui bus pasitelktas interaktyvus, kolektyviai pildomas žemėlapis, kuris bus pasiekiamas adresu: www.gyvitaskai.com. Svetainės lankytojai galės ne tik papasakoti savas istorijas, susijusias su jiems įsimintinomis Klaipėdos vietomis, bet ir turės galimybę sužinoti intriguojančių faktų iš praeities. Kiekvienas pasakotojas prisidės prie miesto bendruomeninių ryšių stiprinimo bei Klaipėdos veido atskleidimo Lietuvos, o vėliau ir tarptautiniu mastu.

Svarbi projekto „Gyvi taškai. Klaipėda” dalis – miesto istorijų pasakojimo bei dalyvaujamojo dizaino kūrybinės dirbtuvės, vyksiančios gruodžio 15 ir 16 d. KKKC Meno kieme. Jų metu dalyviai susipažins su bendruomeninio darbo kuriant miesto žemėlapį metodais, eis bendrauti su klaipėdiečiais ir rinkti jų istorijų apie miestą bei išbandys minėtą interaktyvią platformą, padėsiančią atskleisti unikalų Klaipėdos veidą pačių miestiečių lūpomis.

Projekto koordinatorė, komunikacijų dizainerė Eglė Vitkutė yra baigusi magistro studijas Italijos ISIA Urbino universitete, šiuo metu specializuojasi dalyvaujamojo bei socialinio dizaino srityje. Paklausta, kuo svarbus komunikacijų dizaino vaidmuo sociokultūrinėms iniciatyvoms, E. Vitkutė paaiškino: „Komunikacijų dizaino užduotis šiuo atveju – ne tik paskleisti informaciją apie projektą, kur kas svarbiau, atsižvelgus į norimos pasiekti publikos poreikius, sukurti sistemą, platformą, įgalinančią žmones dalyvauti, dalintis savo patirtimi mieste ir pasijusti kolektyvo, kartu kuriančio miestą, dalimi. Kitaip tariant, sudaromos lengvai pasiekiamos sąlygos atskleisti visuminį, įvairiapusį ir nuolat kintantį miesto veidą, kurį suvokti bet kokiu kitu būdu būtų kur kas sudėtingiau. Dizaino sprendimai taip pat suteikia galimybę šias kontribucijas panaudoti moksliniams tyrimams bei transformuoti jas į parodas ar leidinius.”

Sausio mėnesį KKKC Parodų rūmuose vyks paroda, kurioje miesto bendruomenei bus pristatyti projekto „Gyvi taškai. Klaipėda” rezultatai.

KKKC Meno kieme (Bažnyčių g. 4, Klaipėda) gruodžio 15 d. 11–19 val., gruodžio 16 d. 10–17 val. projekto „Gyvi taškai. Klaipėda” dalyvaujamojo dizaino kūrybinės dirbtuvės, lektorė Eglė Vitkutė (nemokamai, galima dalyvauti ir vieną iš pasirinktų dienų). Registracija ir informacija: gyvitaskai@gmail.com.

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro projektas „Gyvi taškai. Klaipėda” organizuojamas bendradarbiaujant su VšĮ Dizaino edukacijos laboratorija. Jis yra KKKC 2017 m. rezidentūros programos AIR KCCC / KKKC ETERIS dalis. Šios programos tikslas – sudaryti sąlygas bendruomenei lyginti ir kūrybiškai vertinti ją supančią sociokultūrinę aplinką, Klaipėdos kultūrinio lauko pokyčius, o kūrėjams – šiuolaikinio meno strategijas sieti su urbanistika bei kūrybinėmis industrijomis.

Projektą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Parašykite komentarą