Koncertų salėje – intriguojanti fortepijoninių duetų fiesta

Įpusėjus lapkričiui, kai jo kalendoriaus lapelis žymės 15 dieną, trečiadienį, 18.30 valandą Klaipėdos koncertų salėje klausytojus intriguos „Fortepijoninių duetų fiesta”. Šioje programoje turėsime retą progą paklausyti net trijų skirtingų fortepijoninių duetų muzikavimo. Pianistų poros pasirodys kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru, kuriam vadovauja Mindaugas Bačkus. Tai bus Rūta Rikterė ir Zbignevas Ibelhauptas, Vilija Poškutė ir Tomas Daukantas, Sonata Zubovienė ir Rokas Zubovas.

Richtere_Ibelhauptas_KKS_archyvas

Rūta Rikterė ir Zbignevas Ibelhauptas. KKS archyvo nuotr.

Visus šiuos talentingus atlikėjus vienija meilė ir atsidavimas fortepijoninio dueto žanrui bei tai, kad visi jie yra baigę Lietuvos muzikos ir teatro akademiją. Visus juos ne kartą girdėjome skambinant KKS, bet šį programa bus tikrai ypatinga.

Rūta Rikterė ir Zbignevas Ibelhauptas, palyginti su kolegomis, turi solidžiausią – 28 metų duetinio muzikavimo patirtį, kurią perduoda dėstydami LMTA. Z. Ibelhauptas yra ir šios įstaigos rektorius. Dueto koncertų geografija bei repertuaras patraukia dėmesį savo įvairiapusiškumu, o solidi pianistų sceninė patirtis leidžia visiškai pasitikėti jų atliekamomis programomis. Pasak muzikologės Vytautės Markeliūnienės, „greta koncerto, kaip vienetinės, nepasikartojančios šventės, nuolat šliejasi vidinis repertuaro dialogas, gebantis atsiverti ir lokaliai, ir retrospektyviai, ir perspektyviai. Kartu gebantis šio fortepijoninio dueto veiklai suteikti ne faktų, įvykių sekos, o ištisinio proceso, net reiškinio matmenį. Neatsitiktinai čia paminėtas ir koncertas kaip šventė, nes, regis, būtent tokia koncerto prerogatyva švyti kaip nuolatinė apraiška abiejų šių pianistų būties sampratoje. Ir tą šventę paprastai pajaučiame iškart, visose detalėse – nuo pat Rūtos Rikterės ir Zbignevo Ibelhaupto žvilgsnio atėjus į sceną. Nekasdienė, savaip artistiškai didinga laikysena, stabilumas ir nenuspėjamumas – ko gero, būdingiausios šio dueto žymės.”

Poskute_Daukantas_Foto_Liudas_Masys

Vilija Poškutė ir Tomas Daukantas. Liudo Masio nuotr.

R. Rikterė ir Z. Ibelhauptas kartu su klaipėdiečiais interpretuos klasicistinio skambesio darna užburiantį Wolfgango Amadeuso Mozarto Koncertą 2 fortepijonams ir orkestru Es-dur.

Šveicarijoje gyvenantys Vilija Poškutė ir Tomas Daukantas kartu groja jau 17 metų. Pianistų pora daug koncertuoja užsienyje, įrašinėja kompaktines plokšteles, kurias leidžia kompanijos „ARS Produktion” ir „Euro Classics”. Smagu, kad retsykiais juos galime išvysti bei išgirsti ir Lietuvoje. Beje, T. Daukantas yra kilęs iš Klaipėdos, kur mokėsi E. Balsio menų gimnazijoje. Galimybė koncertuoti gimtajame mieste jam kelia daug gerų emocijų: „Tikrai labai džiaugiuosi galėdamas grįžti namo, čia, kur viskas prasidėjo, ir būti tuo, kuo visą gyvenimą norėjau būti.”

Koncerte su Klaipėdos kameriniu orkestru Vilija ir Tomas atliks vengrų kilmės šveicarų kompozitoriaus Sándoro Veresso „Hommage à Paul Klee” – charakteringą ir spalvingą XX a. kūrinį, garsaus šveicarų dailininko–siurrealisto muzikinį portretą. Kiekviena iš 7 jo dalių atspindi konkretų tapytojo paveikslą ir turi atitinkamą pavadinimą: „Ženklai geltonoje spalvoje”, „Ugninis vėjas”, „Mėlynas velniūkštis” ir pan.

Sonata Zubovienė ir Rokas Zubovas pradėjo groti drauge prieš 20 metų, dar gyvendami Jungtinėse Amerikos Valstijose. Sugrįžęs į tėvynę duetas aktyviai įsiliejo į Lietuvos kultūrinį gyvenimą ir paįvairino jį savitomis idėjomis bei menine raiška. Pianistų šeima šalyje ir pasaulyje nuolat skleidžia savo giminaičio Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybinį palikimą, dažnai atlieka kitų lietuvių autorių muziką. Jų koncertuose skamba ir įvairiausių kūrinių trankskripcijos, kurias reikalingai atlikėjų sudėčiai pritaiko pats Rokas. Kūrybiškumas, didelis noras eksperimentuoti ir groti pačią įvairiausių muziką yra skiriamieji šio ansamblio bruožai.

Sonata ir Rokas su orkestru atliks baroko muzikos genijaus Johanno Sebastiano Bacho Koncertą 2 klavyrams ir orkestrui c-moll BWV 1062.

Zubovai1_foto D_Vasiliauskiene

Sonata Zubovienė ir Rokas Zubovas. Darijos Vasiliauskienės nuotr.

Koncerto pabaigoje klausytojų laukia netikėtas siurprizas – pianistų poros apsikeis partneriais. Kas su kuo gros – tegu tai lieka intriga. Duetų fiestą linksmai užbaigs prancūzo Dariuso Milhaud siuita „Skaramušas” – žavi, nerūpestinga, muzika, uždeganti džiazine harmonija ir ritmais. Originaliai kūrinys sukurtas fortepijoniniam duetui, o koncerte skambės Arūno Navako aranžuotė 2 fortepijonams ir styginiams.

„Fortepijoninių duetų fiestoje” išgirsime ir antrąjį Steinway&Sons fortepijoną, kurį šiemet įsigijo KKS. Būtent tai ir suteikė galimybę surengti šventę fortepijoninio dueto žanro mėgėjams, į kurią visus labai kviečiame!

Klaipėdos koncertų salės informacija, parengė Loreta Narvilaitė

Parašykite komentarą