Kai paveikslai skamba

Šeši muzikai, atliekantys šešias improvizacijas pagal šešis paveikslus. Ne, tai nėra šėtono įkvėptas koncertas, tai – muzikinio veiksmo projektas mistišku pavadinimu „Haruspicija”. Spalio 27 dieną, penktadienį, 18.30 val. Klaipėdos koncertų salės publika dalyvaus neeiliniame koncerte, kuriame skambės įspūdinga dailininko Artūro Šlipavičiaus-Šlipo tapyba.

Scenoje matysime įdomių Lietuvos menininkų šešetą – Vytautą Labutį (saksofonas, klarnetas, luperis), Andrių Puplauskį (fagotas, luperis, procesorius, dudukas), Darių Bažanovą (tūba, procesorius), Artūrą Šlipavičių-Šlipą (gitara, rubaba), Roką Zubovą (fortepijonas) ir Laimoną Staniulionį (mušamieji).

 Haruspicija – tai antikos laikų (Senovės Romos ir etruskų) žynių būrimo apeiga, kurios metu būdavo pranašaujama iš aukojamų gyvūnų vidurių arba neįprastų gamtos reiškinių – saulės, mėnulio užtemimų, žaibų. Tokių apeigų metu žmogus siekė geriau pažinti pasaulį, susitapatinti su juo.

Dailininkas ir muzikas Artūras Šlipavičius-Šlipas yra tarpdisciplininio meno pradininkas Lietuvoje. Jau 1987 m. pirmasis tapybos ir muzikos projektas „Haruspicija” susilaukė tarptautinio susidomėjimo, apkeliavo Europą ir Ameriką, vėliau dalis projekto buvo transliuojama per Italijos nacionalinę televiziją. A. Šlipavičius-Šlipas taip pat yra ir avangardinio roko muzikos grupės „Ir visa tai, kas yra gražu, yra gražu” įkūrėjas. Už savo tapybą yra pelnęs įvairių tarptautinių apdovanojimų, personalinės parodos rengtos Lietuvos miestuose, Niujorke, Berlyne, Leone, Maskvoje. Lvove. Menininkas yra suorganizavęs daugiau kaip 30 personalinių parodų ir dalyvavęs daugelyje grupinių parodų bei projektų.

A. Šlipavičius-Šlipas kuria įvairius menų jungties projektus drauge su saksofonininku Vytautu Labučiu – viena įsimintiniausių Lietuvos džiazo padangės žvaigždžių, visada atviru pačioms įvairiausioms sceninėms raiškoms. Jis, tarsi protestuodamas prieš muzikos rutiną, dažnai išsivaduoja iš įprastų džiazo rėmų ir nustebina netikėta menine išraiška.

Kartu su jais scenoje muzikuoja fagoto meistras, puikus kamerinės muzikos atlikėjas Andrius Puplauskis, kuris daug pastangų deda į savo instrumento populiarinimą visoje Lietuvoje. „Fagotas daug kur puikiausiai pritampa – jis turi milijoną atspalvių ir milijoną netradicinių garsų, kurie gali būti naudojami”, – pasakoja A. Puplauskis.

Kitas projekto kūrybinės komandos narys – drąsiai su įvairiausiais stiliais ir žanrais eksperimentuojantis Darius Bažanovas (tūba), laisvalaikį skiriantis savo aistrai – buriavimui. „Haruspicijos” mušamuosius instrumentus valdantis įvairių grupių bei muzikinių projektų perkusininkas Laimonas Staniulionis yra žinomas kaip ilgametės populiariosios muzikos grupės „4Fun” narys.

Lietuvos kultūroje dailės ir muzikos draugystei ryškiausiai atstovauja svarbi istorinė asmenybė Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Projekte „Haruspicija” dalyvauja šio menininko proanūkis Rokas Zubovas, kuris yra puikiai pažįstamas klasikinės muzikos mėgėjams. Pianistas nevengia savo kūrybinio kelio paįvairinti pačiais netikėčiausiais eksperimentais, vienas iš jų – tapybos darbų perskaitymas garsais.

Pasiruoškite būti nustebinti šių šešių skirtingų menininkų, kurių kiekvienas į kūrybinį procesą įaudžia savitą giją. Derinant skirtingus muzikos žanrus (klasiką, avangardinį roką ir džiazą), šviesų ir naujausių technologijų galimybes, scenoje bus atskleidžiami šeši monumentalūs tapybos darbai, kupini įdomių prasmių ir kultūrinių kodų. Kviečiame į šį neįprastą renginį!

Klaipėdos koncertų salės informacija, parengė Ieva Budriūnaitė

Parašykite komentarą