Komiksas apie A. J. Greimą – su „N-18″ ženklu

Leidykla „Aukso žuvys” išleido Miglės Anušauskaitės komiksų knygą „Dr. Kvadratas. Greimas ir jo semiotika” apie garsų lietuvių mokslininką Algirdą Julių Greimą. Knyga bus pristatyta spalio 25 d. 18 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Greimo_virselis

Knygos viršelis

Algirdas Julius Greimas (1917–1992) – lietuvių ir prancūzų mokslininkas, kalbininkas, mitologas, eseistas, Paryžiaus semiotikos mokyklos įkūrėjas, jo metodas ir indėlis į semiotikos discipliną plačiai žinomas akademiniame pasaulyje. Šis pasaulinio garso mokslininkas semiotikos svarbą humanitariniams ir socialiniams mokslams gretino su matematikos svarba gamtos mokslams. A. J. Greimas ypač stengėsi atverti Lietuvą Vakarų kultūrai, siūlė ambicingus mūsų kultūros ateities projektus, skatino ir konsultavo kultūros žurnalų leidybą, publikavo straipsnius periodinėje spaudoje. Šios asmenybės nuopelnus 2017 m. įvertino ne tik Lietuva, bet ir pasaulis: A. J. Greimo 100-osios gimimo metinės šiemet buvo įtrauktos į UNESCO 2016–2017 m. minimų garsių sukakčių sąrašą. Tačiau kodėl mūsų plačioji visuomenė apie šį lietuvių mokslininką beveik nieko nežino?

„Šią knygą sugalvojau nupaišyti todėl, kad man smagu didžius žmones ir sudėtingas idėjas nusitempti iki savo lygio. Pastaruoju metu dažnai tenka iš draugų išgirsti: „Žinok, gėda prisipažinti, bet aš tai nežinau, kas buvo tas Greimas.” Tada puolu aiškinti, kad visiškai neturi būti gėda, dėl to ir paišau, kad žmogus galėtų paimti ir paskaityti nejausdamas kaltės, jog ne visus garsius lietuvius žino ar kad arčiausiai humanitarinių mokslų yra buvęs tik žiūrėdamas reklamas, kurias kuria šių mokslų absolventai”, – sako naujos komiksų knygos „Dr. Kvadratas. Greimas ir jo semiotika” autorė Miglė Anušauskaitė.

M. Anušauskaitės komiksas pasakoja A. J. Greimo gyvenimo istoriją: nuo vaikystės Kupiškyje iki mokslų Kaune, per II pasaulinio karo baisumus, pro Aleksandriją iki Prancūzijos. A. J. Greimas sukūrė naują metodą analizuoti kultūros reiškinius, visą gyvenimą kėlė prasmės klausimą. Autorė į grafinį pasakojimą žaismingai įterpia semiotikos teoriją, filosofijos sroves ir patarimus, kaip atrodyti protingai. Tai labai svarbi ir įdomi istorija, skirta suaugusiems skaitytojams, bet ją gali skaityti ir vyresniųjų klasių mokiniai.

„Nuostabu, kad Miglė sugebėjo ne tik pavaizduoti A. J. Greimo kaip mąstytojo kelią, istorinį ir filosofinį kontekstą, kuriame gimė semiotika, bet ir padarė tai su jai būdinga ironija, puikiu humoro jausmu ir švelniai absurdišku stiliumi. Be jokių panegirikos ženklų galiu pasakyti, kad tai vienas geriausių mano matytų būdų populiarinti humanitarinius mokslus ir jų kompleksines problemas bei sprendinius”, – naują komiksą vertina žurnalistas ir politikos komentatorius Paulius Gritėnas.

Semiotika daugeliui atrodo sunkiai suprantamas mokslas, bet autorė sugebėjo grafiškai labai patraukliai, aiškiai ir paprastai paaiškinti, kas yra A. J. Greimas ir ką jam reiškė semiotika.

7_Greimas4

Knygos fragmentas

„Net ir nebūdamas mokslininku, jei gyveni pasaulyje, tai kažkaip jį aiškiniesi – ką matai, ką skaitai, ką tai reiškia. Semiotika yra vienas iš būdų tyrinėti pasaulį, vienur tinkamas labiau, kitur – mažiau, skirtingų žmonių skirtingai įvaldomas. Bet joje nėra nieko ezoterinio, skirto tik įšventintiesiems. Pagauti, apie ką kalbama, gali kiekvienas. O komiksai, savo ruožtu, yra vienas iš būdų kalbėti apie semiotiką”, – teigia M. Anušauskaitė.

„Komiksai skirti skaityti ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Tai dar gana neįprasta mūsų kultūroje, bet po truputį atsiranda vis daugiau suaugusiems skaitytojams skirtų komiksų. Prieš keletą metų išleidę M. Anušauskaitės ir Gerdos Jord komiksą apie S. Darių ir S. Girėną „10 litų” susidūrėme su keista problema – knygynuose jį nuolat padėdavo vaikiškų knygų skyriuje, todėl nerasdavo tikrieji jos skaitytojai – suaugusieji. Ant Greimo komikso viršelio uždėjome ženklą „N-18″ norėdami labiau atkreipti ne tik skaitytojų, bet knygynų darbuotojų dėmesį”, – sako leidyklos „Aukso žuvys” vadovė Sigita Pūkienė.

Komikso autorė Miglė Anušauskaitė gimė 1988 m. Kaune, vėliau gyveno Pakruojyje ir Vilniuje, kur mokėsi, skaitė, rašė, o ilgainiui pradėjo ir paišyti. Vilniaus universitete pabaigė žurnalistikos bakalauro ir semiotikos magistro studijas, šiuo metu studijuoja doktorantūrą Lietuvių kalbos institute, dirba Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centre. Miglės komiksų galima rasti knygoje „10 litų”, kurią 2014 m. ji nupiešė drauge su Gerda Jord (leidykla „Aukso žuvys”), savaitraštyje „Šiaurės Atėnai”, portale „Kultūrpolis”, jos tinklaraštyje „ihaveno-teeth.com”, „Heraklis.com” ir, gerai paieškojus, dar daug kur. Knyga „Dr. Kvadratas. Greimas ir jo semiotika” – naujas puslapis autorės kūryboje, kur studijų metu įgytos žinios perfiltruojamos per komikso formą ir knygos puslapiuose atgimsta nauju formatu.

2011 m. įkurta leidykla „Aukso žuvys” populiarina Lietuvos istoriją, kultūrą, ieško naujų būdų, kaip ją pristatyti visuomenei, moderniai aktualizuoti reikšmingus mūsų valstybės įvykius, reiškinius ar asmenybes.

Parašykite komentarą