Koncertų salėje – „Metų laikai” ir kiti styginių muzikos hitai

Kodėl vieni muzikiniai kūriniai tampa hitais, o kiti – ne? Ar yra universalus kodas, kurį tam tikri kūrėjai geba atspėti ir tokiu būdu rasti duris į daugumos ausis ir širdis? Ar klasikinė muzika gali būti populiari?

Sokolov

Valerijus Sokolovas. KKS archyvo nuotr.

Vienas labiausiai publikos atpažįstamų kūrinių – Antonio Vivaldi „Metų laikai”, ko gero, galėtų būti vadinamas klasikinės muzikos hitu. Jis papuoš šią Klaipėdos kamerinio orkestro ir smuiko virtuozų Valerijaus Sokolovo ir Nikitos Boriso-Glebskio programą, kurios kviečiame klausytis spalio 25 dieną, trečiadienį, 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje. Kitą dieną ji skambės „Intermezzo” festivalyje Vilniuje.

Valerijus Sokolovas nuolat koncertuoja su žymiais pasaulio orkestrais, tarp jų – Tokijo, Ciuricho, Seulo, Klivlando, Maskvos simfoniniai, Nacionalinis Prancūzijos ir kiti orkestrai. Jo pasirodymų laukia prestižiniai festivaliai bei svarbiausios užsienio scenos: Musikverein Vienoje, Lincoln Center  Niujorke, Prinzregenten Miunchene ir kt.

V. Sokolovas yra kamerinio orkestro Kiev Soloists įkūrėjas ir meno vadovas. Jis gimė 1986 m. Charkove (Ukraina). Studijavo Yehudi Menuhin School (Jungtinė Karalystė), 2005 m. atlikėjas laimėjo garsųjį George Enescu tarptautinį smuikininkų konkursą Bukarešte (Rumunija). Smuikininkas savo įrašus leidžia išimtinai kompanijoje Erato (buvusi EMI Classics).

Nikita_Boriso_Glebsky

Nikita Boriso-Glebskis. KKS archyvo nuotr.

Nikita Boriso-Glebskis, savo virtuoziškumu sužavėjęs užsienio klausytojus ir kritikus, išsiskiria garso spalvų gausa, nepaprastu jautrumu ir muzikalumu. Jo talentas pripažintas svarbiausiuose pasaulio smuikininkų konkursuose – J. Sibelijaus, F. Kreislerio, P. Čaikovskio, Karalienės Elžbietos bei Monte Carlo Violin Masters konkurse, vykstančiame kas ketverius metus ir išrenkančiame vienintelį laimėtoją.

N. Boriso-Glebskis pasirodo su pagrindiniais pasaulio orkestrais, įskaitant Vienos radijo, Briuselio filharmonijos, Mariinskio, NDR, Gothenburgo ir Pekino simfoninius orkestrus, Helsinkio, Maskvos filharmonijos, Londono, Karališkąjį Valonijos kamerinius orkestrus, Sinfonia Varsovia bei daugelį kitų.

Koncerte skambės ne tik populiarusis Antonio Vivaldi 4 koncertų ciklas smuikui ir orkestrui „Metų laikai”, bet ir kitas publikai puikiai žinomas kūrinys – Piotro Čaikovskio „Florencijos suvenyras”. Styginių sekstetui sukurtas opusas bus griežiamas styginių orkestro. Abu smuikininkai su Mindaugo Bačkaus vadovaujamu kolektyvu dar atliks Arnoldo Malcolmo Dvigubą koncertą.

Klaipėdos koncertų salės informacija, parengė Loreta Narvilaitė

Parašykite komentarą