Klaipėdos dramos teatro premjera – apie Rytų ir Vakarų sankirtas

Klaipėdos dramos teatras kviečia žiūrovus į premjerą – spektaklį pagal Andžejaus Stasiuko (Andrzej Stasiuk, Lenkija) pjesę „Naktis”. Premjeriniai spektakliai vyks Klaipėdos dramos teatre (Teatro g. 2) 2017 m. spalio 17, 18, 29 ir 31 d. Spektaklio režisierius – Agnius Jankevičius, dailininkė Laura Luišaitytė, videomenininkas Rimas Sakalauskas.

Pjesę iš lenkų k. išvertė Irena Aleksaitė, spektaklyje vaidina Arnoldas Eisimantas, Eglė Barauskaitė, Regina Šaltenytė, Donatas Želvys, Artūras Lepiochinas, Karolina Kontenytė, Jonas Baranauskas, Toma Gailiutė, Mikalojus Urbonas, Vaidas Jočys, Kęstutis Macijauskas, Renata Idzelytė.

Andžejus Stasiukas (g. 1960 m.) yra vienas žinomiausių šiuolaikinių lenkų rašytojų, pelnęs ne vieną apdovanojimą. Už knygą „Kelionė į Babadagą” (2005 m.; 2007 m. išleista lietuvių k. leidykloje „Kitos knygos”) apdovanotas prestižiškiausia Lenkijos literatūrine premija „Nike”. 2016 m. už literatūrinę veiklą apdovanotas Austrijos valstybine Europos literatūros premija. Savo kūryboje rašytojas nuolat grįžta prie lenkų ir jų kaimynų Europoje santykių, aktualios šių dienų temos – Rytų ir Vakarų Europos kultūrinių prieštarų, bendražmogiškųjų vertybių paieškos.

Pjesė „Naktis” pirmą kartą pastatyta 2005 m. kaip bendras Krokuvos „Stary Teatr” (Lenkija) ir Diuseldorfo „Staatsschauspiel” (Vokietija) projektas. Tai farsas, kuriame egzistencinis kartėlis persipina su humoru ir jautrumu žmogiškajai būčiai. Pjesės veiksmas vyksta ir Vokietijoje, ir Lenkijoje. Jaunas vagišius iš Rytų Europos žūsta, kai jį peršauna papuošalų parduotuvės savininkas. Po mirties vaikino širdis nelegaliai išimama ir persodinama į juvelyro kūną. Paradoksaliu būdu pjesėje kriminaliniai nutikimai virsta universalia žmogiškosios būties istorija, o įprastiniai kaimynystėje gyvenančių tautų prietarai perauga į vos ne antikinį mitą.

A. Stasiukas „Naktyje” preparuoja stereotipus ir beprotiškiausias mitologijas, abipusį įtarumą ir baimes, kurių apstu sudėtinguose Rytų ir Vakarų Europos santykiuose. Tiesiogine ir perkeltine prasme jis stengiasi suvienyti „slavišką širdį ir vokišką protą”, išgyvenimo instinktus ir racionalumą, ieškodamas atviros erdvės, kurioje Rytai ir Vakarai atsikratytų savo baimių ir prietarų, senų ir naujų stereotipų, pajustų ir suprastų vienas kitą.

Agnius Jankevičius – savito braižo režisierius, mėgstantis gilintis į nedidelių, uždarų bendruomenių temas, egzistencinius ir geografinius paribius. Svarbiausio Lietuvoje teatro apdovanojimo – „Auksinio scenos kryžiaus” – ir kitų premijų laureatas. Režisierius gimė 1979 metais Skapiškyje, Kupiškio rajone. 1997–1998 m. lankė Jaunojo filosofo mokyklą prie Vilniaus pedagoginio universiteto. Vėliau mokėsi Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, 2003-iaisiais čia baigė teatro režisūros bakalauro studijas (kurso vadovas – Jonas Vaitkus). Sukūrė vaidmenų teatre ir kine, dirba dėstytoju Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Vienas iš plataus meninio profilio sindikato „BadRabbits” įkūrėjų.

„Gyvenu tokiame sociume, kuris yra kritikuotinas. Tos problemos liečia ir mane. Nematau prasmės savęs atskirti nuo to, nes tuomet pasidarysiu grūmojantis pirštu dėdulė. Egocentrikų ir naivuolių bruožas – tapti tokiais dėdulėmis. Aš save traktuoju kaip neatskiriamą bendruomenės dalį. Būtent bendrystė teatre man yra didžiausia vertybė”, – teigia A. Jankevičius.

Klaipėdos dramos teatro inf.

Parašykite komentarą