„7 garso dienos”: seminaras ir kūrybinės garso meno dirbtuvės Klaipėdoje

2017 m. spalio 9–15 dienomis „BiteVilnius AiR”, Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakultetas ir Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras pristato seminarą ir kūrybines dirbtuves „7 garso dienos”.

BiteVilnius_AiR_organizuotu_garso_meno_kūrybiniu_dirbtuviu_fragmentas

„BiteVilnius AiR“ organizuotų garso meno kūrybinių dirbtuvių fragmentas. Organizatorių nuotr.

„BiteVilnius AiR” – menininkų inicijuota rezidencija, vykdoma Anykščių rajone. Joje fokusuojamasi į intensyvaus bendradarbiavimo ir angažuoto dalinimosi patirtimi principą bei tarpdisciplininį bendradarbiavimą įvairiuose menininkų projektų įgyvendinimo etapuose. Nuo 2013 m. „BiteVilnius” organizuoja seminarus, kūrybines dirbtuves ir simpoziumus bendradarbiaudamas su menininkais iš Skandinavijos ir kitų Baltijos šalių. Nuo 2017 m. projektas veikia „BiteVilnius AiR” formatu.

Garsas kaip nematerialumas ar labai materialaus buvimo ženklas, elementas, turintis savą funkciją socialinėse ir fizinėse erdvėse. Garso hierarchija, pirminiai ir pašaliniai garsai nuolat kuria performatyvų santykį su žiūrovu. Seminaras, kūrybinės dirbtuvės „7 garso dienos”, pasitelkiant garsą performatyviuose kūrybos procesuose, kvestionuos menininko identiteto vaidmenį ir reikšmę, nagrinės garso meno kūrinių santykio su žiūrovais-klausytojais tradiciją horizontalioje (Šiaurės šalių geografiniame kontekste) bei vertikalioje (gilinantis į vieno iš pirmų Lietuvoje performanso ir happeningo festivalių AN88 archyvą) linijose. Seminaro veiklose, pasitelkiant aktyvią menininko aplinką (sound + space awareness), bus permąstomas tradicinių medijų interaktyvumo potencialas bei aktyvus žiūrovo, kaip pagrindinio elemento kūriniui įvykti, dalyvavimas. Taip pat seminaro renginiuose bus siekiama suteikti galimybę dar tik besidomintiems garso menu ar jau turintiems ilgametę patirtį garso meno srityje atrasti naujus elementus, išgryninti tik Šiaurės šalims būdingą garso identitetą bei aptarti garso meno kūrėjo poziciją ir vaidmenį Šiaurės šalių meno lauke.

Kūrybinės dirbtuvės bei menininkų pranešimai vyks penkias seminaro dienas. Seminaras bus baigiamas atviru visuomenei kūrybinių procesų pristatymu, kuriame dalyvaujantys menininkai supažindins klaipėdiečius bei miesto svečius su seminaro metu sukurtais kūriniais, kurių pagrindas – garsas ir interakcija.

Atviras kūrybinių procesų pristatymas planuojamas spalio 14 – 15 d. Šiame pristatyme kartu su kitais kūrybinių dirbtuvių menininkais dalyvaus ir Monica Valcarcel-Saez (Ispanija), performanso menininkė, šių metų meno mugės „ArtVilnius” viešnia. Pristatymų vieta ir laikas bus patikslinti vėliau.

Seminare kviečiami dalyvauti VDA Klaipėdos, Vilniaus, Kauno ir Telšių fakultetų BA ir MA programų studentai ir visi, besidomintys garso menu. Pasirinktinai galima dalyvauti mažiausiai trijose seminaro dirbtuvėse ir pristatymuose.

Seminaro dalyviams, atvykstantiems iš VDA Vilniaus, Kauno ir Telšių fakultetų, organizatoriai („BiteVilnius AiR”) kompensuos kelionės bei apgyvendinimo Klaipėdoje išlaidas. Kelionės išlaidų kompensacijai gauti reikės pristatyti bilietus arba kuro išlaidų dokumentą, atvykus į Klaipėdą. Kiekvienose kūrybinėse dirbtuvėse galės dalyvauti ne daugiau 10 dalyvių.

SVARBU! Užsiregistruoti, užpildant registravimosi formą, prašome iki 2017 m. spalio 5 d. Registravimosi forma http://ygg.nu/form/signup.php.
Detali informacija norintiesiems dalyvauti – el. p.: marija.griniuk@gmail.com.

7 GARSO DIENOS: programa

SONY DSC

Menininko Tue Brisson Mosich (Danija) kūrybinės dirbtuvės. Organizatorių nuotr.

Pristatymas, paskaita 7 GARSO DIENOS ir kūno bei nekūno dimensija garse.
Ves menininkė Marija Griniuk (Švedija)
www.griniuk.nu
Laikas. Spalio 9 d. 9 – 11 val.
Vieta. VDA Klaipėdos fakultetas.

Garso ir aplinkos suvokimo kūrybinės dirbtuvės. Praktinis užsiėmimas.
Ves menininkas Derek Holzer (Suomija)
www.macumbista.net.
Laikas. Spalio 9 d. 11 – 17 val. Pertrauka 13 – 14 val.
Spalio 10 d. 9 – 17 val. Pertrauka 13 – 14 val.
Vieta. VDA Klaipėdos fakultetas (Daržų g. 18).

Derek Holzer ves dviejų dienų trukmės garso ir aplinkos suvokimo kūrybines dirbtuves. Pirmą seminaro dieną dirbtuvių dalyviai turės savarankiškai padaryti garso įrašus jų išrinktoje vietoje Klaipėdos mieste. Dalyvių surinkta garso medžiaga bus naudojama kūrybinių dirbtuvių metu. Diktofonus (jeigu neturite savo) galėsite pasiskolinti iš seminaro organizatorių.
Dirbtuvių dalyviai renkasi Klaipėdos fakultete (Daržų g. 18) 11 val.

Pokalbis apie garso ir performanso meną Lietuvoje skirtingais laikmečiais.
Pokalbį ves menininkas Arvydas Baltrūnas (Lietuva), AN88 ir AN89
www.baltrunas.eu
Laikas. Spalio 12 d. 17 – 19 val.
Vieta. VDA Klaipėdos fakultetas (Daržų g. 18).

Pirmą kartą bus pristatoma AN88 ir AN89 archyvinė medžiaga ir vyks pokalbis apie pirmuosius performansus, hepeningus Lietuvoje su jų dalyviu menininku Arvydu Baltrūnu. „BiteVilnius AiR” veiklų vieta, nors ir nutolusi nuo originalios AN88 ir AN89 festivalių vietos 15 km, yra įkvėpta šių pirmųjų Lietuvoje performansų ir hepeningų aplinkos. Renginio metu bus rodoma unikali fotomedžiaga, Arvydo Baltrūno surinkti interviu, pokalbiai su jo kolegomis, buvusiais festivalių AN88 ir AN89 dalyviais. Šis susitikimas suteiks neeilinę galimybę kalbėtis bei diskutuoti apie garso ir performanso meną Lietuvoje skirtingais laikmečiais.

Kūrybinės dirbtuvės „Garso objektas”.
Ves menininkas Tue Brisson Mosich (Danija)
www.exekrator.dk

Laikas. Spalio 11 d. 9 – 15 val.
Spalio 12 d. 9 – 15 val
Spalio 13 d. 9 – 15 val.
Vieta. VDA Klaipėdos fakultetas (Daržų g. 18).

Trijų dienų trukmės kūrybinėse dirbtuvėse bus kuriami unikalūs garso objektai tam naudojant senus elektroninius žaislus. Po performatyvaus pristatymo savo sukurtus darbus dalyviai galės pasiimti su savimi.

Ausies „apsikeitimo” dirbtuvės.
Ves menininkai Hannah Harkes (Estija), Villem Jahu (Estija)
www.hannahharkes.com
www.villemjahu.com

Spalio 12 d. 13 – 15 val. vyks pasivaikščiojimas po miestą kartu su menininkais Hannah Harkes ir Villem Jahu. Šio pasivaikščiojimo metu dalyviai, naudodami instaliacijos elementus, turės unikalią galimybę girdėti supančią aplinką kito žmogaus ausimis.
Spalio 12 d. 13 val. susitinkama prie pagrindinio įėjimo į VDA Klaipėdos fakultetą. Menininkai H. Harkes ir V. Jahu bendraus su dirbtuvių dalyviais pasivaikščiojimo po miestą metu. Po pasivaikščiojimo vyks trumpas įgytų patirčių pristatymas / diskusija.

Loise_Vind_dirbtuves

Tarpdisciplininio meno kūrėjos Louise Vind Nielsen (Danija) kūrybinės dirbtuvės. Organizatorių nuotr.

Pokalbis apie projektą „Radikal Unsichtbar”.
Projektą plačiau pristatys menininkė Louise Vind Nielsen (Danija)
www.louisevindnielsen.net
unsichtbar.net

Laikas. Spalio 12 d. 15 – 17 val.
Vieta. VDA Klaipėdos fakultetas (Daržų g. 18).

„Radikal Unsichtbar” yra menininkų įsteigta neformalios edukacijos platforma Hamburge (Vokietija). Ši meno platforma savo veiklas koncentruoja į garso meną performatyviose praktikose. Taip pat aktyviai įtraukia į skirtingas kūrybines veiklas, diskusijas apie garso meno vaidmenį, reikšmę viešose erdvėse, profesionalius Danijos, Vokietijos menininkus.

Kūrybinės judesio ir garso dirbtuvės.
Ves menininkas choreografas Kaspar Aus (Estija)
www.performingtheeast.com/kaspar-aus/

Laikas. Spalio 13 d. 15 – 17 val.
Vieta. VDA Klaipėdos fakultetas (Daržų g. 18).

Dirbtuvių metu bus koncentruojamasi į judesio ir garso santykį performatyviame veiksme. Dalyviams būtina turėti patogius drabužius.

Atviro visuomenei kūrybinių procesų pristatymo, kuris vyks spalio 14 – 15 d., detali informacija bus paskelbta seminaro pradžioje.

„BiteVilnius AiR” informacija

Parašykite komentarą