G. M. Ščavinskaitė ir N. Claesas: „Kitokiems” žmonėms nesuteikiame šanso būti suprastiems”

Prieš mėnesį į uostamiestį atsikraustę šokėjai Gintarė Marija Ščavinskaitė ir Nielsas Claesas (Niels Claes) lagaminus iškraustė greitai ir iškart ėmėsi kūrybinio darbo. Po šokio teatro „PADI DAPI Fish” vėliava jie kuria šiuolaikinio šokio spektaklį „Aside”, kuris patraukia bendražmogiška tapatybės paieškų tema. Šokio spektaklio pre-premjera vyks rugpjūčio 10 d. Klaipėdos „Kultūros fabrike” ir bus atvira visiems norintiems pamatyti. Rugpjūčio 13 d. spektaklis bus rodomas Žagarės „Fringe” festivalyje, o tikroji premjera numatoma šį rugsėjį Klaipėdoje, tarptautiniame šiuolaikinio meno festivalyje „PlArtforma”.

ASIDE1

Šokio spektaklis “Aside”. Vilijos Bartašiūtės nuotr.

Esate jauni ir daugumai galbūt menkiau pažįstami kūrėjai. Papasakokite apie save.

Gintarė: Kai vaikystėje manęs paklausdavo, kuo noriu būti užaugusi, visada atsakydavau, kad būsiu dainininkė, aktorė, šokėja arba matematikos mokytoja. Be pastarojo, viskas bylojo apie mano meniškąją prigimtį. Nusprendžiau vidurinę mokyklą pabaigti kartu su šokiu ir jau nuo to momento žinojau, kad noriu visą savo gyvenimą sieti su tuo. Po studijų patekau į Kauno šokio teatrą „Aura”. Turėjau garbės susipažinti ir dirbti su daugybe įvairių menininkų ir tai dar sustiprino mano norą tęsti kelionę šioje srityje.

Ten susipažinau ir su šokėju Nielsu Claesu. Mūsų idėjos ir požiūris į pasaulį sutapo ir visada gebėjome surasti bendrą kalbą bei suprasti vienas kitą. Tad pradėję laisvai samdomų atlikėjų karjerą iškart nusprendėme imtis veiklos kartu. Svarstėme, kur galėtume įgyvendinti savo idėjas – taip atkeliavome į Klaipėdą, kur šokio teatras „PADI DAPI Fish” mus šiltai priėmė.

Nielsas: Šokį pamilau dar vaikystėje, o kai tapau paaugliu ir pastebėjau, kad jis padeda išreikšti jausmus, meilė dar labiau išaugo. Dėl to nusprendžiau studijuoti šokį ir man pasisekė, kad savo kelyje galėjau mokytis iš įkvepiančių choreografų. Jausdamas, kad galiu papasakoti žiūrovui daugiau, ir siekdamas kūrybinės laisvės, nusprendžiau tapti laisvai samdomu šokėju. Džiaugiuosi, kad projektas vyksta kartu su Gintare ir šokio teatru „PADI DAPI Fish”, kurie suteikia man kūrybinę laisvę ir teigiamą iššūkį kurti kokybišką produkciją.

Kam ir kaip kilo spektaklio idėja?

Didėjant įtampai tarp žmonių, turinčių skirtingą požiūrį, mūsų dėmesį patraukė stereotipų taikymas ir žmonių skirstymas į kategorijas. Kai pradėjome apie tai diskutuoti, pastebėjome, kad daugybė žmonių susiduria su tomis pačiomis kliūtimis savo gyvenime. Nesvarbu, ar kalbame apie odos spalvą, seksualinę orientaciją, negalią, lyčių skirtumus ar kilmės vietą – visi norime rasti savo vietą visuomenėje. Kodėl mes visi, susidurdami su tais pačiais iššūkiais, vis tiek nesuprantame vieni kitų? Ir kaip jaučiasi tie, kurie neatitinka visuomenės normų? Kadangi translytiškumo tema ypač išryškina šią problematiką, nusprendėme ja pasiremti kurdami šį spektaklį.

aside2

“Aside”. Vilijos Bartašiūtės nuotr.

Pasirinkote Lietuvoje jautrią ir dažnai tabu laikomą temą. Ką norite pasakyti žiūrovams?

Norime parodyti kitą šios temos pusę, kuri daugumai atrodo tolima ir jų neliečianti, tačiau kiekvienas turime abejonių, kompleksų, ypač, kai ryškiai skiriamės nuo daugumos. Esame linkę pamiršti, kad kiekviena istorija – daugiabriaunė, ir nėra vieno teisingo kelio ar atsakymo. „Kitokiems” žmonėms dažnai nesuteikiame šanso būti suprastiems. Norime parodyti, kad, jei žmonės būtų atviresni vieni kitiems, visuomenėje ir politikoje nebūtų tiek problemų.

Apibendrinant, norime parodyti, kad neapykanta žmonėms, kurių nesuprantame, virsta tyčiojimusi, nepaisant to, ar tai darome sąmoningai, ar ne. Tokie veiksmai gali turėti rimtų pasekmių šių žmonių emocinei būsenai ir savivertei. Nesiekiame piršti propagandos apie lygybę, tiesiog norime priminti, kad svarbu elgtis su kitais taip, kaip norime, jog su mumis elgtųsi, būti atviriems ir suprasti vieniems kitus.

Kokiai auditorijai skirtas spektaklis, kodėl?

Tema pati savaime aktuali paaugliams, nes kalba apie vidines kovas, kurios vyksta formuojantis asmenybei, tačiau norime sukurti spektaklį, kuris paliestų kiekvieną.

O kokios jūsų paauglystės patirtys, kaip jos siejasi su spektakliu?

Nielsas: Mano atmintyje paauglystė – sunkiausi mano gyvenimo metai. Bandžiau suprasti, kas iš tiesų esu ir kam priklausau. Buvo sunku ir dėl to, kad patyriau patyčias, tačiau einant metams ėmiau suprasti ir iš manęs besityčiojusiųjų pusę – jie tiesiog nesuprato mano požiūrio. Šis žinojimas man labai padėjo, todėl tikiu, kad paaugliams svarbu suprasti, jog jie ne vieninteliai taip jaučiasi.

Gintarė: Negalėčiau pasakyti, kad turėjau sunkią paauglystę. Bet visuomet buvau tas „vaikas ant tvoros” – nuo mažens mėgdavau stebėti ir tyrinėti žmonių elgseną, bandydama rasti priežastis, pateisinimus jų veiksmams. Žinoma, noras pritapti man nebuvo svetimas, vis ieškojau savo vietos „socialinėse džiunglėse”. Per daug nesiplečiant, sukausi gan ekstremaliose grupuotėse, idant greičiau suprasčiau pačią save bei kitų vertybines sistemas – taip susidėliojau savąsias. Šis polinkis stebėti ir analizuoti manęs neapleido iki šiol, tad sukauptą patirtį, įžvalgas apie patirtas situacijas sudėjau ir į spektaklį.

Kokie didžiausi judviejų iššūkiai šokio spektaklio „Aside” kūrybiniame procese?

Savo spektakliu norime atskleisti daug nagrinėjamos temos sluoksnių, todėl yra rizikos, kad pradėsime kartotis, taigi iššūkis mums – kaip sukurti choreografiją auditorijai priimtina kalba ir kartu neprarasti temos daugiasluoksniškumo.

„Aside” – pirma produkcija po šokio teatro „PADI DAPI Fish” vėliava. Kodėl pasirinkote šį teatrą?

Matėme, kad Klaipėdos socialinis klimatas palankus menui, jo paklausa auga, o šokio teatras „PADI DAPI Fish” sudarė mūsų kūrybai, naujoms idėjoms atviros įstaigos įspūdį. Teatro komandai nesvetimas mūsų požiūris į kūrybinį procesą, jie atvirai priima naujas idėjas ir suteikia laisvę tyrinėti bei kurti. Be to, Klaipėda mums labai graži.

Gal dar ką nors norite pridurti?

Atverk savo mąstymą ir per daug nesureikšmink to, ką jau žinai. Visada yra daugiau nei viena ar dvi išeitys!

Šokio spektaklio „Aside” kūrybinė grupė:
Produkcija: Šokio teatras „PADI DAPI Fish”
Meno vadovė: Agnija Šeiko
Idėjos autoriai, choreografai ir šokėjai: Gintarė Marija Ščavinskaitė, Niels Claes
Garso dizaineris: Andrius Stakelė
Kostiumai: One Wolf.

Parašykite komentarą