Vilius Popendikis: muzika – žinią skleidžianti emocija

Jaunųjų kūrėjų rubrikos svečias – ypač perspektyvus ir su griausmu muzikos pasaulin įžengęs Vilius Popendikis. Jaunuolis spėja viską: jis ir Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijos džiazinio vokalo moksleivis, ir grupės „DiscoVery” vokalistas, taip pat grupės „Lūžis” pianistas. Vilius energingai neria į pačius įvairiausius projektus. Kūrėjas įsitikinęs, kad sėkmę jaukina atkaklus darbas ir svajonės. Apie kasdienybę, muziką ir ateities planus – pokalbis su muzikantu.

Vilius_Popendikis

Asmeninio archyvo nuotraukos

Kaip manai, kokia esi asmenybė? Koks Tavo gyvenimo credo?

Esu aktyvistas. Labai svarbią vietą žmogaus gyvenime turi užimti darbas. Be jo visos svajonės liks svajonėmis.

Kaip Tavo gyvenime atsirado muzika, kūryba? Nuo ko viskas prasidėjo?

Muzika mano gyvenime atsirado labai anksti. Galbūt tai lėmė tėvų įtaka, gal kažkoks nepaaiškinamas pašaukimas. Mano mama pasakojo, kad buvau labai emocionalus vaikas. Dienos prasidėdavo ir baigdavosi mano riksmu ir verksmu. Tai išaugo į be galo didelį norą dainuoti. Dainuodavau visur: turguje, autobuse, namuose, žaislai, tėvai ir visi aplinkiniai buvo mano auditorija. Dabar man tai skamba labai įkvepiančiai, nes būdamas mažas, nesuvaržytas įvairių standartų, aš neturėjau gėdos, baimės jausmo. Kad ir kaip tai keistai skamba, galėdavau tiesiog išeiti į kiemą ir garsiai dainuoti, nes jausdavau tam aistrą. O rimta kūryba prasidėjo prieš metus su Edgaru Žaltausku, kuris nuo a iki ž mane supažindino su dainų kūryba (songwriting’u), leido prisidėti prie daugybės savo projektų, davė ne tik teorinių, psichologinių, bet ir praktinių žinių, paskatino įsirengti namų studiją.

Kaip apskritai apibrėžtum dabartinę savo veiklą?

Visų pirma esu mokinys, mokausi Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijoje džiazinio vokalo. Esu grupės „DiscoVery” vokalistas, taip pat grupės „Lūžis” pianistas. Prisidedu prie daugybės projektų, koncertų mokykloje, mieste, lankau dainavimo studiją „Keberiokšt”, kur dainavau ansamblyje. Didžiąją laiko dalį užima kūryba, rašau tekstus dainoms, taip pat kuriu savo dainas. Su grupe prisidedame prie Socialinių mokslų kolegijos projekto „Kūrėjų karta”, kuris atnešė labai daug pažinčių ir patirties.

grupe_DiscoVery

Grupė „DiscoVery”. Asmeninio archyvo nuotr.

Galbūt prisimeni savo pirmąjį koncertą? Koks jis buvo?

Pirmas koncertas buvo darželyje. Su darželio auklėtojomis inicijavome populiaraus projekto „Kelias į žvaigždes” koncertą, kur mes, auklėtiniai, vaidindami projekto dalyvius, turėdavom sukurti pasirodymą. Žiūrint iš šiandieninės perspektyvos, labai juokingas vaizdelis.

Kas Tavo gyvenime yra muzika ir kūryba?

Šiuo metu muzika man yra duona ir sviestas.

Kas Tau yra kūrybos / muzikos esmė?

Tikiu, kad kūriniai turi nešti kažkokią žinutę. Mano manymu, pagrindinis muzikos tikslas yra sukelti emociją, pasakyti pasauliui apie tam tikrus dalykus, kurių šiaip gatvėje, bet kam nepasakysi, o su muzika savo žinutę gali paskleisti nuo Niujorko iki Honkongo.

Kokius kūrinus atlieki? Kaip manai, koks Tavo kūrybos braižas?

Aš esu popmuzikos atstovas, bet mokausi džiazo, klasikos. Manau, bet kokio žanro atlikėjas turi tobulėti daugybėje sričių, nes tik taip tu turėsi tą „pilną paketą”.
Mano kūrybos braižas po truputį lenda, tačiau aš stengiuosi jo nepalikti. Laikausi principo, kad turiu būti kuo individualesnis, universalesnis ir nesikartojantis, nes tik taip galėsiu tobulėti. Labai lengva rašyti tik liūdnas dainas, galėčiau visą gyvenimą jas kurti, bet tobulėjimas ateina tik iš buvimo ne komforto zonoje.

Vilius_Popendikis2

Su grupe “DiscoVery”. Asmeninio archyvo nuotr.

Kas Tau suteikia įkvėpimo?

Įkvėpimas yra gyvenimas. O gyvenimiškos situacijos – tai energija, kurią gali išreikšti verkdamas, juokdamasis, grauždamas save, arba tą energiją panaudoti srityje, kur esi geriausias.

Kaip įsivaizduoji kelerius artimiausius metus muzikos pasaulyje? Kokie tikslai bei ambicijos?

Dabar norėčiau su grupe išleisti dainą, čia būtų artimiausias planas. Taip pat muzikinė karjera. O po to… Yra daug svajonių. MAMA apdovanojimai, Grammy, jei svajoti – tai svajoti be ribų.

Jei Tau reikėtų rinktis kitą veiklos sritį, visiškai nesusijusią su muzika, scena, kas tai būtų? Kodėl?

Niekad nerandu atsakymo į šį klausimą. Tikriausiai taip ir nesužinosiu, jei niekas nepasikeis, o jei likimas ar kažkokios situacijos susiklostys taip, kad muzikoje būti negalėsiu – tada gal ir atsiras kita veiklos sritis.

Jei galėtum vieną dieną praleisti su bet kurio laikmečio žmogumi, kas ir kodėl jis būtų?

Be abejonių, man tai būtų Maiklas Džeksonas. Jo muzika nuo pat vaikystės iki dabar lydi, įkvepia. Gavus jo kompaktinę plokštelę, muzika namuose netildavo. Su jo muzika pradėjau šokti.

Vilius_Popendikis_foto_Edgaro_Malc

Edgaro Malc nuotrauka

Kas yra autoritetas muzikoje? Kodėl?

Pagrindinis, kaip ir minėjau – Maiklas Džeksonas. Tačiau dabar nemažą įtaką daro Bruno Mars, kurio kūryboje minėtas universalumas mane labai žavi.

Parašykite komentarą