KKKC Meno kieme – dviguba istorijos ir komiksų injekcija

Gruodžio 10 d., šeštadienį, 12.00 val. į KKKC Meno kiemą (Bažnyčių g. 4, Klaipėda) šiemet paskutinį kartą kviečiami rinktis komiksų ir miesto istorijos mėgėjai. Šįkart jiems paruošta dviguba komiksų ir istorijos dozė: prieš tradicines nemokamas Klaipėdos istorinių komiksų kūrybines dirbtuves vyks knygos „Piešiant XX a.” pristatymas.

Plakatas_7

Komiksų knygos „Piešiant XX a.” („Drawing the XXth Century”) idėja kilo, kai šių metų pradžioje garsus vokiečių komiksų kūrėjas Mawil’is vedė seminarą Vilniuje. Nors XX amžius jau tampa istorija, pasakojama mokyklų vadovėliuose, šio projekto menininkai iškėlė sau uždavinį panagrinėti, kaip šis laikotarpis prisimenamas jų asmeninėje aplinkoje. Siekdami permąstyti XX amžių šiek tiek kitokiu aspektu, dalyviai buvo paprašyti komiksais papasakoti savo šeimų asmenines patirtis, ir nebūtinai linksmas. Knygos autoriai bandė parodyti, kas apie šį laikmetį jų šeimose buvo atskleista ar nutylėta – tai buvo projekto atspirties taškas. Knygoje „Piešiant XX a.” savo senelių ir tėvų prisiminimus apie Antrąjį pasaulinį karą ir gyvenimą pokariu komiksais papasakojo trys lietuvės, baltarusė ir vokietis.

Antrojoje popietės dalyje viena iš šios knygos autorių – grafikė Lina Itagaki kartu su istoriku Klaidu Perminu istorinių komiksų kūrybinių dirbtuvių dalyvius grąžins į Klaipėdą XVIII amžiuje. Paprašytas trumpai pristatyti šio laikotarpio esminius bruožus, dr. K. Perminas pasakojo: „Klaipėdos istorijos negalima atsieti nuo to laikmečio Europos ir pasaulio, todėl dėl bendro konteksto suvokimo trumpai papasakosiu apie žymiausius Europos ir pasaulio atradimus, rašytojus, kompozitorius. Po to pereisiu prie Klaipėdos istorijos – tradiciškai parodysiu, kaip rengėsi to meto žmonės, kokie buvo pastatai, juolab kad jų Klaipėdoje dar yra iš to amžiaus išlikusių. Didelę įtaką tam laikmečiui turėjo 1709 – 1711 metais visą Europą nusiaubęs maras. XVIII a. vyko reikšmingi valstybės pokyčiai: Prūsijos karalystės įkūrimas, pirmasis karalius Friedrichas I, Petro I ir jo žmonos nuotykiai mūsų mieste, bet visko dabar neišduosiu, – juokėsi istorikas. – Nuo XVIII a. vidurio prasideda plataus masto tarptautinė medienos prekyba, leidusi suklestėti miestui, su medienos prekyba pajuda ir uosto tvarkymo reikalai, navigacijos ženklų atsiradimas, krantinės, vagų gilinimas, molų statyba ir pan. Labai svarbus šio amžiaus viduryje vykęs 7-erių metų karas. Užsiėmime pristatysiu ir mano paties bei kolegų archeologinių kasinėjimų medžiagą”, – paskaitos turinį atskleidė istorikas dr. K. Perminas.

Kūrybinių dirbtuvių dalyviai tradiciškai bus kviečiami istoriko paskaitą ne konspektuoti raštu, bet, padedami grafikės Linos Itagaki, savo įžvalgas dokumentuoti komiksų piešiniais. Šio bendro mokslinio ir kūrybinio proceso rezultatas virs nuotaikingu komiksų žurnalu zinu.

Gruodžio 10 d., šeštadienį, 12 val. KKKC Meno kieme (Bažnyčių g. 4, Klaipėda) knygos „Piešiant XX a.” pristatymas ir istorinių komiksų kūrybinės dirbtuvės „Klaipėda XVIII amžiuje”, lektoriai – istorikas Klaidas Perminas ir grafikė Lina Itagaki (nemokamai, dalyvių skaičius ribotas, būtina registracija el. paštu: inga@kkkc.lt arba tel. 8 618 14506).

Parašykite komentarą